Den ultimative guide til en grøn julemenu

Hvis du gerne vil spise vegetarisk eller vegansk til jul, eller blot ønsker lidt inspiration til grønne elementer på julebordet, så er det nu du skal læse med. Jeg vil i dette indlæg give dig mine bud på, hvordan en plantebaseret (vegansk) julemenu kan se ud. 

Hvis du ligesom jeg, ikke går op i at alt skal være så traditionelt, så er du måske åben overfor at tilføje nye elementer til din julemenu. Vi har de sidste 5 år fået en grøn julemenu der har varieret lidt fra år til år. Uden at ændre helt på julemenuen, har vi altid faste elementer som kogte kartofler, brunede kartofler, lækre salater, rødkål og sovs. Salaten og sovsen varierer jeg gerne fra år til år og ellers er de store ændringer i selve hovedelementet/hovedretten. Længere nede kan du se mine bud på både hovedretter, salater, sovs, julelækkerier, desserter og andre lækre retter til julefrokoster.

Der er rigtig mange traditioner og følelser forbundet med julen, og især julemaden. Derfor er det vigtigt, at du laver din julemenu, så den passer til dig og de traditioner du gerne vil bevare. Denne guide er blot lavet som inspiration. Netop derfor har vi herhjemme stadig mange af de faste elementer på bordet juleaften, altså bortset fra kød. Udover maden, så er alle de gode gamle traditioner selvfølgelig stadig bevaret. Jeg glæder mig til, at føre nogle af de gamle traditionerne videre til min datter, men lige så meget lave vores egne nye traditioner, blandt andet at julemaden er kødfri.

I mine retter bruger jeg masser af grøntsager og nul køderstatninger. I stedet for, at erstatte kødet med noget der ligner og smager som kød, så vil jeg rigtig gerne vise dig, at man sagtens kan proppe masser af grønt ind i julemenuen og samtidig bevare den gode smag af jul. Alle retterne kan laves uden soja og gluten.

Denne guide vil løbende bliver opdateret, når jeg laver nye juleretter.

vegansk julemiddag

Klik på billederne for at komme til opskrift

Hovedretter

Hovedelementet på julebordet, som kan bruges som et alternativ til, at have flæskesteg eller and på bordet.

Linsesteg med nødder og svampe Fyldt butternut squash

Svampesteg / nøddesteg

Salater og andet tilbehør

En lækker sprød salat til julebordet, det farverige element på bordet. Der må gerne kræses lidt ekstra om salaten og det er oplagt, at bruge de grøntsager der er i sæson.

kålsalat med karameliserede mandler grønkålssalat

rå rødkålssalat

traditionel rødkålbutterdejspakker

Julesovsen 

Sovsen må ikke mangle. Dette er min udgave en af lækker julesovs helt uden mælk og andefedt. Den er udelukkende lavet på naturlige ingredienser.

vegansk sovs

Søde julelækkerier og desserter

Jeg elsker at spise sund mad, men netop i juletiden må der godt være plads til lidt ekstra forkælelse. Jeg har slet ikke raffineret hvidt sukker i mit køkken, i stedet bruger jeg lidt rørsukker eller kokossukker. Jeg forsøger også ofte, at lave lidt sundere udgaver eller tilsætte lidt mindre sukker, men nogle ting er bare svære, at gøre helt sukkerfri, hvis de også skal smage som den ægte vare.

 vegansk risengrødveganske æbleskiver

vegansk risalamande

Jule dadelkugler  veganske brunkager

dadelkugler med tranebær juledrik med syrnet mandelmælk

Sunde romkugler

Andre lækre retter til julefrokoster

vegansk smørrebrød

vegansk postej vegansk ostebord

Del gerne på Instagram når du laver mine opskrifter – tag mig @Englerod eller brug #englerod

4 Comments
  1. Hej. Når jeg klikker på billedet af bønnepostej, kommer der inden opskrift, kun et billede af postejen. Kan jeg finde opskriften andet sted?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.