Vegansk julesovs

Min far er den bedste til at lave sovs eller sauce. Derfor måtte jeg spørge ham til råds, da jeg skulle udvikle en opskrift på den perfekte julesovs uden mælk. Sovsen kan egentlig laves hele året, men den passer perfekt til de andre grønne juleretter jeg laver, og så spiser jeg kun sovs i juletiden. Det vigtigste med denne sovs er du smager den til. Start med at tilføje de mængder jeg har angivet og smag så til sidst til om sovsen skal have mere sødme, syrlighed, salt eller om den skal være stærkere. Det er vigtigt! 

I denne sovs har jeg ikke tilsæt kulør eller andre mærkelige ingredienser med tilsætningsstoffer. Den brune farve kommer helt naturligt fra de brunede løg, tomatkoncentrat og lidt sojasauce. Den indeholder altså kun naturlige ingredienser. Af madlavningsfløde bruger jeg Oatlys Imat fløde. Den gør sovsen perfekt cremet og lækker. Du kan også bruge Naturli’s madlavningscuisine baseret på soja. Ønsker du en sojafri variant anbefaler jeg Oatlys havrefløde og at du undlader sojasauce og i stedet bruger havsalt.

Min fars vigtigste råd var: løg, sennep, brun farin, tomatkoncentrat og eddike. Da jeg ikke har brun farin i mit køkken brugte jeg kokossirup, der i øvrigt har den skønneste karamellignende smag. Krydderierne kan du variere efter, hvad du synes passer bedst. I denne opskrift har jeg brugt lidt rosmarin, da jeg synes det passer rigtig godt til julemad.

Se min “Den ultimative guide til grøn julemad”, hvor du finder inspiration til masser af grøn julemad.

 

vegansk sovs til julemad

Vegansk Julesovs

Forb. tid5 minutter
Tilb. tid10 minutter
Samlet tid15 minutter
Ret: Grøn jul
Forfatter: Johanne Mosgaard

Ingredienser

 • 1 rødløg
 • 1 fed hvidløg
 • 2 tsk dijonsennep
 • 2 spsk ahornsirup
 • 1 spsk æblecider eddike
 • 1 tsk tørret rosmarin
 • 2 dl grøntsagsfond eller bouillon
 • 2 tsk tomatpure
 • 2 tsk majsstivelse
 • 2,5 dl madlavningsfløde fx havre- eller sojabaseret
 • 1 spsk sojasauce eller tamari
 • Friskkværnet peber
 • olivenolie til stegning

Sådan gør du

 • Hak løg helt fint. Varm en gryde med lidt olie og svits løg til de er gyldne, dette er også med til at give din sauce farve. Hak også hvidløg og tilsæt i gryden, men hvidløg skal ikke brunes, da de kan få en let bitter smag.
 • Tilsæt sennep, sirup æblecidereddike, tørret rosmarin, godt med peber og tomatpure til gryden. Brug et piskeris til at røre godt rundt imens du tilsætter grøntsagsfond. Rør majsstivelse op med en halv deciliter vand, så det bliver opløst, og tilsæt det til gryden.
 • Lad grydens indhold simre lidt og tilsæt madlavningsfløde. Det er nu vigtigt at du ikke koger saucen ved for høj varme, da du risikerer at saucen skiller. Nu skal saucen blendes, så den bliver helt cremet og lækker. Du kan enten bruge en stavblender direkte i gryden eller hælde grydens indhold i en blenderkande og blende den igennem. Hæld grydens indhold tilbage i gryden når den er blendet, hvis du bruger en blender.
 • NU SKAL SOVSEN SMAGES TIL. Dette step er virkelig vigtigt. Du skal finde en god balance mellem sødme, syrlighed og salt. Smag til med ekstra peber, æblecidereddike, sirup og sojasauce. Hvis du ønsker en mørkere sovs, kan du farve med en smule kulør, men hvis du har brunet løget godt, bør farven naturlig være brun.
 • Server saucen til julemad eller resten af året til fx kartofler og vegansk linsesteg.
12 Comments
  1. Hej Julie,
   Jeg var desværre gået på juleferie da du skrev. Håber du fandt ud af det, men til næste år: jeg ville starte med en spiseske og så sørge for at smage den til løbende 🙂

 1. Jeg ELSKER denne sovs.
  Har lavet den to gange nu, med små modifikationer og jeg er bare vild med den.
  Så tak for opskriften 🙂

 2. Din sovs ser rigtig lækker ud! Har du en idé til, hvad man bruge i stedet for tomatpuré? Min søster kan ikke tåle tomater.

 3. Spørgsmål til julesovsen – sier du den inden servering, for den ser helt glat ud på billedet,. Alle løgstykkerne vil give ujævnheder så jeg forstår ikke at den ser så fin ud 🙂

  1. Jeg blender den helt cremet, enten med stavblender eller blender. Tænker det afhænger af din blender/stavblender, hvor cremet den bliver.
   Rigtig god fornøjelse 🙂

  1. Ja det kan du sagtens også selvom du tilsætter majsstivelse. Den kan fint varmes op igen på dagen 🙂

 4. Tusind tak for denne her opskrift! Det her er den første sovs jeg nogensinde har lavet, og den smagte simpelthen så skønt! Jeg lavede den juleaften og min gamle farmor var vildt imponeret over hvor godt den smagte. 🙂

 5. Hej Johanne.
  Vil bare fortælle dig at det er den bedste sovs jeg har prøvet i mange år. Så mange smagsoplevelser i et produkt, det er sgu flot.
  Er stadig ny i den platebaseret verden, så prøver selv en masse af… 🙂
  Jeg lavede også din svampesteg, og det eneste jeg ændrede i opskriften var – i stedet for hørfrø, brugte jeg loppefrøskaller, og lod dem trække til de geleterede.. Det resulterede i en “steg” der smagte fantastisk, men konsistensen var ikke lækker. Tror du at det er de loppefrøskaller der har gjort forskellen. Din ser nemlig i ikke sådan ud..

  1. Hej Heidi
   Hvor er det bare en dejlig feedback at få. Det er jeg så glad for, at høre!
   Ift. svampestegen så kan loppefrøskallerne kan helt sikkert godt have medvirket til en anderledes konsistens. Som jeg også skriver inde i opskriften, så får du det aller bedste resultat ved, at lave den dagen i forvejen og så varme den op til servering. Så får den nemlig rigtig lov til, at sætte sig og blive fast til at skære i flotte skiver. Ellers kan den nemlig godt blive lidt som en postej.
   Prøv evt. med hørfrø (eller chiafrø) og lav den dagen/eller et par dage i forvejen, så du får en fast konsistens. Husk at krydre den efter smag 🙂
   Rigtig god aften.
   De bedste hilsner
   Johanne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.