Vegansk julesovs

Min far er den bedste til at lave sovs eller sauce. Derfor måtte jeg spørge ham til råds, da jeg skulle udvikle en opskrift på den perfekte julesovs uden mælk. Sovsen kan egentlig laves hele året, men den passer perfekt til de andre grønne juleretter jeg laver, og så spiser jeg kun sovs i juletiden. Det vigtigste med denne sovs er du smager den til. Start med at tilføje de mængder jeg har angivet og smag så til sidst til om sovsen skal have mere sødme, syrlighed, salt eller om den skal være stærkere. Det er vigtigt! 

I denne sovs har jeg ikke tilsæt kulør eller andre mærkelige ingredienser med tilsætningsstoffer. Den brune farve kommer helt naturligt fra de brunede løg, tomatkoncentrat og lidt sojasauce. Den indeholder altså kun naturlige ingredienser. Af madlavningsfløde bruger jeg Oatlys Imat fløde. Den gør sovsen perfekt cremet og lækker. Du kan også bruge Naturli’s madlavningscuisine baseret på soja. Ønsker du en sojafri variant anbefaler jeg Oatlys havrefløde og at du undlader sojasauce og i stedet bruger havsalt.

Min fars vigtigste råd var: løg, sennep, brun farin, tomatkoncentrat og eddike. Da jeg ikke har brun farin i mit køkken brugte jeg kokossukker, der i øvrigt har den skønneste karamellignende smag. Krydderierne kan du variere efter, hvad du synes passer bedst. I denne opskrift har jeg brugt lidt rosmarin, da jeg synes det passer rigtig godt til julemad.

Se min “Den ultimative guide til grøn julemad”, hvor du finder inspiration til masser af grøn julemad.

Vegansk julesovs

5 from 1 reviews
 

Ingredienser:

 • 1 lille rødløg
 • 1 fed hvidløg
 • 2 tsk sennep
 • 2 spsk kokossukker eller brun farin
 • 1-2 spsk æblecidereddike
 • 1 tsk tørret rosmarin
 • 2 dl kogende vand
 • 1 grøntsagsbouillon terning
 • 2 tsk tomatkoncentrat
 • 1 lille spsk majsstivelse
 • 2,5 dl madlavningsfløde baseret på havre eller soja
 • 1-2 spsk sojasauce, tamari eller havsalt
 • Friskkværnet peber
 • Olivenolie til stegning

Fremgangsmåde:

 • Varm en gryde med olivenolie.
 • Hak rødløg og hvidløg helt fint, brug gerne en minihakker. Svits løg i gryden til det er brunet.
 • Tilsæt sennep, kokossukker, æblecidereddike og tørret rosmarin imens du pisker med et piskeris.
 • Rør kogende vand op med boullion og tilsæt i gryden sammen med tomatkoncentrat. Lad grydens indhold simre et par minutter.
 • Tilsæt majsstivelse og pisk godt rundt, så der ikke er klumper tilbage.
 • Tilsæt madlavningsfløde og skru ned for varmen.
 • Nu til det vigtigste: Smag sovsen til med ekstra sennep, æblecicereddike, kokosukker og sojasauce, så du får den perfekte balance af stærkt, surt, sødt og salt.
 • Tilsæt friskkværnet peber.
6 Comments
 1. Tusind tak for denne her opskrift! Det her er den første sovs jeg nogensinde har lavet, og den smagte simpelthen så skønt! Jeg lavede den juleaften og min gamle farmor var vildt imponeret over hvor godt den smagte. 🙂

 2. Hej Johanne.
  Vil bare fortælle dig at det er den bedste sovs jeg har prøvet i mange år. Så mange smagsoplevelser i et produkt, det er sgu flot.
  Er stadig ny i den platebaseret verden, så prøver selv en masse af… 🙂
  Jeg lavede også din svampesteg, og det eneste jeg ændrede i opskriften var – i stedet for hørfrø, brugte jeg loppefrøskaller, og lod dem trække til de geleterede.. Det resulterede i en “steg” der smagte fantastisk, men konsistensen var ikke lækker. Tror du at det er de loppefrøskaller der har gjort forskellen. Din ser nemlig i ikke sådan ud..

  1. Hej Heidi
   Hvor er det bare en dejlig feedback at få. Det er jeg så glad for, at høre!
   Ift. svampestegen så kan loppefrøskallerne kan helt sikkert godt have medvirket til en anderledes konsistens. Som jeg også skriver inde i opskriften, så får du det aller bedste resultat ved, at lave den dagen i forvejen og så varme den op til servering. Så får den nemlig rigtig lov til, at sætte sig og blive fast til at skære i flotte skiver. Ellers kan den nemlig godt blive lidt som en postej.
   Prøv evt. med hørfrø (eller chiafrø) og lav den dagen/eller et par dage i forvejen, så du får en fast konsistens. Husk at krydre den efter smag 🙂
   Rigtig god aften.
   De bedste hilsner
   Johanne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.