Linsesteg med svampe og hasselnødder

Du tænker måske, at butterdej indeholder smør? Det kan det også gøre, men de fleste færdiglavede butterdeje, man kan køber i butikkerne, er rent faktisk vegetabilske. Tjek varedeklaration for at være sikker. Jeg er stor fan af at lave ting fra bunden, men netop med hensyn til butterdej er jeg kommet frem til, at det ikke kan betale sig at lave det selv, da det kan være svært at få den helt rigtige rulning, som giver en luftig butterdej. Ønsker du at forsøge med en hjemmelavet butterdej, kan du blot bruge en traditionel opskrift på butterdej, og erstatte smør med et vegetabilsk alternativ.

Dette indlæg indeholder affiliate link Saxo.com

Denne opskrift er fra min kogebog Grønskolling – kan købes lige her (link).

2FCQ5085-2
Fotograf Lykke Rump

Opskrift til 4-6 personer

100 g grønne linser

1 grøntsagsbouillon terning

1 løg

2 fed hvidløg

1 porre

1 spsk rapsolie

1 tsk stødt koriander

1 tsk knust spidskommen

Salt og peber

1 tsk stødt fennikel (kan undlades)

100 g champignon

2 gulerødder (ca. 150 g revet)

50 g hasselnødder

2,5 dl havre eller sojafløde

50 g havregryn

1 pakke butterdej

En smule timian

Havsalt

Kog de grønne linser i rigeligt vand sammen med grøntsagsbouillon i ca. 20 minutter.

Imens linserne koger, hakkes løg, hvidløg, porre og champignon fint og steges i en stor gryde i rapsolie sammen med krydderierne. Gulerødder rives og hasselnødder hakkes fint. Det hele blandes sammen med plantefløde og koges op under omrøring.

Når linserne er kogt færdig, sies vandet fra, og linserne blendes groft med en stavblender i en skål for sig selv. Den blendede masse tilsættes i gryden med grøntsagerne, og det hele blandes godt sammen. Havregryn tilsættes, og det hele tages af varmen og stilles til afkøling.

Når fyldet er kølet af, ligges butterdejen ud på bagepapir på en bageplade. Brug hænderne til at ælte farsen sammen og lig den i midten på langs af butterdejen. Luk dejen hen over fyldet, flet den evt. og drys gerne med timian og havsalt.

Bag din linsesteg i ovnen i ca. 30 minutter ved 200 grader. Skær den færdige linsesteg ud i ca. 2 cm skiver og server med grønt, eller det du normalt ville servere til en ”steg”. Jeg bruger selv denne linsesteg i juletiden sammen med andre traditionelle juleretter, som jeg naturligvis også laver veganske.

Glutenfri tip: Erstat butterdej med en glutenfri variant og benyt glutenfri havregryn

6 Comments
    1. Hej Benthe
      Jeg har været offline i julen, så har desværre ikke set din besked før nu.
      Den kan sagtens gøres klar dagen før. Håber du fik lavet en lækker steg!
      De bedste hilsner
      Johanne

    1. Hej Heidi
      Jeg har ikke prøvet, at fryse det inden bagning, så det kan jeg ikke lov dig.
      Tror dog ikke det er et problem. Du skal nok bare lade den tø op inden du bager den i ovnen.
      De bedste hilsner
      Johanne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.