Veganske brunkager uden raffineret sukker

Som du måske har opdaget, er jeg fan af kokossukker og agavesirup. Jeg bruger dem som erstatning for hvidt sukker. Kokossukker og agavesirup er flinkere ved blodsukkeret, og giver ikke samme voldsomme stigninger; de ligger begge lavt på glykæmisk indeks (GI). De er derfor gode at bruge, hvis man eksempelvis har sukkersyge eller som mig, har migræne og ikke tåler at blodsukkeret stiger for voldsomt. 

Disse brunkager er præcis som jeg husker dem fra min barndom i smag og sprødhed. God fornøjelse.

brunkagefigurerbrunkager

Ca. 2 bageplader brunkager

100 gram kokossmør* eller kokosolie

100 gram kokossukker eller rørsukker

100 gram agavesirup

75 gram finthakkede mandler

1/2 tsk. stødt nelliker

1/2 tsk. stødt ingefær

1 tsk. kardemomme

2 tsk. kanel

½ tsk. bagepulver

1/2 tsk. potaske (rørt ud i lidt vand)

100 gram fuldkornsspeltmel

ca. 75 gram hvedemel

* Kokossmør, også kaldet creamed coconut, som er sammenpresset kokosnød. Kan købes i velassorterede supermarkeder eller i helsebutikker. Er perfekt til at erstatte smør eller olie i småkager og andre kager. 

Smelt kokossmør el. kokosolie med kokossukker og agavesirup i en gryde ved middel varme, indtil det begynder at småkoge og sukkeret bliver opløst. Tag sukkermassen af varmen og hæld det i en stor skål. Tilsæt de finthakkede mandler, nelliker, ingefær, kardemomme, kanel, bagepulver og potaske (rørt ud i et par teskefulde vand først) og rør det hele godt rundt.

Tilsæt speltmel lidt efter lidt, brug enten fingrene eller en røremaskine til at få den æltet igennem. Hvedemel tilsættes også lidt efter lidt indtil dejen er til at ælte med fingrene. Læg dejen i køleskabet i et kvarters tid, den skal ikke være for fast, hvis den skal laves til figurer. Du kan også lade dejen lægge på køl i en times tid, hvis du vil lave almindelige brunkager (form dejen som en tyk pølse inden du lægger den på køl). 

Når dejen er rimelig fast, forvarmes ovnen til 200 grader over og under varme.

Vil du lave figurer rulles dejen ud med en kagerulle, og figurerne stikkes ud, sørg for ikke at lave dem for tynde. Læg figurerne på et stykke bagepapir på en bageplade. Laver du almindelige brunkager skærer du blot skiver ud og lægger dem på en bageplade.

Kagerne bages i 6-7 minutter (hold godt øje med dem), de skal være lysebrune og bliver først sprøde når de er kolde. Lad kagerne køle af på den varme bageplade, så de får lidt efter varme. Lad gerne kagerne stå ude i et par timer, så de ikke bliver bløde. Lad dem køle HELT af, inden du pakker dem væk, eller pynter dem med glasur. De bliver først sprøde når de er helt kolde.

Opbevar dem ved stuetemperatur i f.eks. kagedåser – de kan sagtens holde sig hele december.

Tip: Hvis du ønsker at pynte med glasur blander du blot en tyk glasur af flormelis og frugtfarve og hælder på en sprøjtepose.

brunkagemænd

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.