Farmors vaniljekranse

Jeg er opvokset med farmors vaniljekranse, hun har bagt dem til min familie siden jeg var lille. Min farmor brugte oprindeligt en kødhakker til at lave sine vaniljekranse, så brug endelig den, hvis du har en. Jeg mistede min kære farmor sommeren 2020. Hun var den største juleelsker – lejligheden var fyldt op med nisser og pynt og der duftede af småkager i hele december måned. Så når jeg bager vaniljekranse tænker jeg altid på min farmor og jeg savner hende ekstra meget her i juletiden.

Ingredienserne i mine vaniljekranse er ret simple. Du skal bruge den faste veganske smør blok, fx af mærket Violife eller Naturli. Dem i smørbakker er for bløde at arbejde med, så de duer ikke til opskriften.  Der er godt med mandler i mine vaniljekranse, jeg synes det giver en skøn smag. Vaniljekransene kan sagtens laves med en sprøjtepose eller laves i hånden uden ekstra udstyr

veganske vaniljekranse

Veganske vaniljekranse

Forb. tid30 minutter
Tilb. tid45 minutter
Samlet tid1 time 15 minutter
Antal: 3 bageplader
Forfatter: Johanne Mosgaard

Ingredienser

 • 200 g smørbar blok fx fra Violife eller Naturli
 • 1 dl plantedrik fx sojadrik med vanilje
 • 200 g sukker
 • 125 g finthakkede mandler
 • 5-6 tsk vaniljesukker eller 2 vaniljestænger
 • 1 tsk hjortetaksalt eller natron
 • 300 g hvedemel + ekstra til udrulning hvis du ruller dem ud i hånden

Sådan gør du

 • Lad smørblokken stå ude i en halv times tid inden du skal i gang med at bage. Forvarm ovnen til 180 grader alm ovn.
 • Pisk den bløde smør i en røremaskine og tilsæt plantedrik. Tilsæt sukker, de hakkede mandler, herefter vaniljesukker, hjortetaksalt og hvedemel lidt efter lidt.
 • Du kan enten lave dem med en kødhakker, en sprøjtepose eller rulle dem i hånden.
 • Hvis du bruger en kødhakker, så kør igennem med den lille stjerneindsats, skær stykker på ca. 6-7 cm.
 • Bruger du en sprøjtepose skal den være ret kraftig og af god kvalitet, for at posen ikke revner. Tag dejen i sprøjteposen og sprøjt vaniljekransene ud på et stykke bagepapir.
 • Hvis du vil rulle dem ud i hånden, drys så lidt mel på bordet og rul tynde aflange pølser på ca. 6-7 cm og luk dem sammen i enden, så du får fine runde vaniljekranse (husk at de hæver).
 • Bag vaniljekransene i ca. 12-14 minutter. Lad dem herefter køle helt af før de bliver sprøde. Opbevar i en kagedåse eller lufttæt beholder.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.