Svampesteg med aubergine, kikærter og valnødder

svampesteg vegetarisk julesteg

I år begynder julen tidligt hos mig. Jeg har siden starten af november eksperimenteret med en masse grønne juleretter. Både hovedretter til vegetarer og veganere, men også tilbehørsretter som også kødspisere kan have gavn af. Alle mine juleopskrifter finder du i guiden “Den ultimative guide til grøn julemad“.

Denne svampesteg er et oplagt valg til vegetaren eller veganeren juleaften eller til julefrokost. Den kan med fordel laves dagen før, lad den stå i brødformen i køleskabet natten over. Dette vil kun gøre konsistensen bedre når du skal skære skiver af den og servere på julebordet, og så behøver du heller ikke stresse over, at lave den på dagen, men skal blot varme den.

Inden du vælger, at servere denne lækre sag juleaften, så vil jeg anbefale dig, at teste opskriften inden. Så er du sikker på at smag og konsistens sidder lige i skabet juleaften. Måske du foretrækker flere krydderier? Færre? Tilpas opskriften så den passer lige til dig. Ingredienserne kan du købe i alle supermarkeder. Svampestegen er proppet med nærende ingredienser: aubergine, svampe, porrer, valnødder, hørfrø, kikærter, frisk persille og tørret basilikum.

ingredienser til vegansk steg

Jeg laver svampestegen, så alle os der ikke spiser kød kan få glæde af den, men helt bestemt også så resten af bordet kan smage. Ved siden af svampestegen serveres de klassiske: kartofler, brunede kartofler, en grønkålssalat, rødkålssalat og min fars fantastiske sauce.

Svampesteg med aubergine, kikærter og valnødder

Et bud på svampesteg til vegetaren, veganeren eller dig der bare ønsker noget andet end kød på julebordet. Stegen kan med fordel laves i forvejen, så den får lov til at sætte sig, så den kan skæres i flotte skiver til servering. Kan også bruges som pålæg på rugbrød.
Forb. tid20 min
1 t
Samlet tid1 t 20 min
Ret: Hovedret, Julemad
Køkken: Julemad, Vegansk Jul, Vegetarisk jul
Antal: 6 personer
Forfatter: Johanne Mosgaard

Ingredienser

 • 1 porre
 • 400 g brune champignon
 • 1 aubergine
 • 2 spsk hørfrømel
 • 1 lille bundt persille
 • 240 g kogte kikærter
 • 100 g valnødder
 • 2 spsk tørret basilikum
 • 4 spsk kikærte- eller hvedemel
 • Salt og friskkværnet peber
 • Olivenolie til stegning

Sådan gør du

 • Skær porre i tynde skiver. Varm en stor pande med en smule olie og svits porrer let gyldne. Læg 5-6 svampe til siden og skær resten i grove skiver. Skær også aubergine i små, men grove tern. Hæld de grofthakkede svampe og auberginetern på panden. Steg ingredienserne igennem ved middelhøj varme og rør rundt med jævne mellemrum, så det ikke brænder på.
 • Lav hørfrøæg ved at røre 2 spiskeskefulde hørfrømel op med 6 spiseskefulde lunken vand i en lille skål. Stil skålen til sidde og lade det trække i ca. 5 minutter. Du kan enten lave dit eget hørfrømel ved at knuse hørfrø i en minihakker, kaffekværn eller en kraftig blender. Alternativt kan du købe hørfrømel/knuste hørfrø i helsekostbutikker og enkelte supermarkeder.
 • Hæld de stegte grøntsager fra panden i en foodprocessor sammen med hakket persille og hørfrøæg som har stået i blød. Lad foodprocessoren køre indtil de steget grøntsager er hakket godt igennem. Tilsæt valnødder og de kogte kikærter til foodprocessoren og brug pulsfunktionen indtil valnødder og kikærter er grofthakkede men stadig har konsistens (bid).
 • Tilsæt nu kikærtemel, salt og rigeligt friskkværnet peber. Puls igen et par gange, så farsen bliver blandet godt sammen.
 • Hæld nu farsen i en slip-let brødform smurt med olivenolie. Alternativ kan du bruge et stykke bagepapir, hvis formen ikke er slip-let. Fordel farsen med en dejskraber så overfladen bliver glat.
 • Tænd ovnen til 180 grader varmluft. Bag svampestegen i ca. 50 minutter.
 • Lad stegen hvile lidt før servering, så den får lov til at sætte sig. Den kan med fordel laves et par dage eller dagen i forvejen, så skal stegen blot opvarmes ved 120 grader i ca. 20 minutter inden servering.
 • Skær nu de ekstra svampe, som du lagede til side tidligere, i skiver og steg dem brune på en varm pande med lidt olie.
 • Skær forsigtigt langs kanten af stegen i brødformen. Læg fadet stegen skal serveres på over brødformen og vend forsigtigt formen rundt, så stegen nu ligger på fadet.
 • Server med de stegte svampe. På billedet har jeg også serveret svampestegen med en quinoa-kålsalat, find opskriften her.
 • Server som på det veganske julebord som en steg, eller som pålæg dagene efter.
32 Comments
 1. Jeg har lavet den i dag og bagt den i en time – jeg er spændt på hvordan den er juleaften 🙂 det er første gang og jeg skal præsentere den for min familie .. tak for inspiration ..

 2. Hej

  Tror du det kan gå med hasselnødder frem for valnødder? Overvejer også at lave den til juleaften. ?

 3. Hej kan den fryses, så vil jeg lave den i forvejen. Hvor lang tid kan den holde sig i køleskabet? Jeg synes det er svært med svampe, nogle mener man ikke må opvarme dem . V.h. Lotte

  1. Hej Lotte
   Den burde fint kunne fryses, jeg har dog ikke selv forsøgt det.
   Hvis du vil genopvarme den, skal du sørge, for at spise den indenfor et par dage, så er det f.eks. til juleaften, kan du sagtens lave den dagen i forvejen.
   Jeg opvarmer ofte svamperetter dagen efter uden problemer, der er dog delte meninger mht. opvarmning af svampe, det skyldes risiko for jordbakterier. Det skal du selv bedømme, har endnu ikke fundet officielle anbefalinger om, at de ikke bør opvarmes eller spises dagene efter.
   De bedste hilsner
   Johanne

 4. Har prøvet at lave den i dag, men det bliver ved med at være blød indeni, når jeg tager den ud af formen bliver det bare til en stor klat på tallerkenen. Synes jeg har fulgt opskriften nøje men den vil ikke 🙁

  1. Hej Sune
   Flere har lavet en med succes, så jeg ved at det kan lykkedes ud fra opskriften. Som jeg også skriver i indlægget bliver konsistensen kun bedre af, at du laver den dagen i forvejen, bager den færdig og stiller den i køleskabet natten over, så den får lov til at sætte sig. Så skal du blot varme den op den dag den skal spises og så kan den fint kunne skæres i skiver som jeg har gjort. Ellers kan den måske godt blive lidt som en postej, der i øvrigt er lækker at smøre på brød.
   Hvis du har lavet den dagen i forvejen, og den stadig ikke er blevet fast, så skal den måske bages længere tid i din ovn.
   Håber det lykkedes! Jeg skal selv lave den til juleaften og jeg laver den nogle dage i forvejen. Så er det også virkelig nemt juleaften.
   De bedste hilsner
   Johanne

 5. Din svampesteg ser bare så fristende ud <3 Er stegen frysseegnet? Og hvor mange dage kan den holder sig i køleskabet, hvis man laver forud?

  1. Hej Britta
   Beklager mit langsomme svar, jeg har overset din besked.
   Den burde fint kunne fryses, jeg har dog ikke selv forsøgt det.
   Rigtig god fornøjelse 🙂
   De bedste hilsner
   Johanne

 6. Muns hvor lyder det lækkert! Hvis nu man er allergisk over nødder, hvad vil du så foreslå at erstatte valnødderne med? Pinjekerner? Kastanjer?

 7. Hej Johanne.
  Hvad kunne jeg mon komme i i stedet for svampe, hvis jeg ikke er vild med det? 🙂
  PFT.
  Vh,
  Karina

 8. Hvor ser den bare god ud og let at lave. Den ser så lækker ud at jeg nok bliver nødt til at lave en general prøve inden juleaften 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.