Høst og middag med hjemmeavlede grøntsager

Reklame – Indlæg i samarbejde med Pindstrup

Køkkenhave Dronebillede Selvforsyning

I har fulgt med i mine køkkenhaveprojekter de sidste 5 måneder. Vi startede i marts med Klargøring og min plan for køkkenhaven 2020, i april delte jegForspiring og såning + en update på den nye store køkkenhave, i juli delte jeg Vedligeholdelse og pleje af køkkenhaven i løbet af sommeren og nu til det jeg har ventet på siden foråret: HØSTEN. Jeg har selvfølgelig høstet en masse løbende, men den største høst er nu, i sensommeren og i starten af efteråret. Det er lidt ligesom at have sit eget ‘farmers market’ i baghaven, jeg går blot ned og høster det jeg skal bruge. Ren luksus.

De fire haveindlæg er lavet i samarbejde med Pindstrup, der har hjulpet mig med at skabe de mest optimale forhold for planterne ved at levere god muld. Jeg havde besøg af Pindstrup i starten af året, hvor vi tog jordprøver og fandt frem til at pH-værdien i jorden, var meget lav – det fik jeg heldigvis rettet op på. Vi har løbende haft en god dialog, det er fedt at arbejde med mennesker der er så passionerede omkring deres produkter. Efter jeg har testet deres produkter, er jeg slet ikke i tvivl om, hvad god næringsrig muld kan gøre af forskel. 

Som du kan se i ovenstående video, så er begge haver er så frodige og grønne lige nu. Det vælter frem med græskar overalt, masser af kål, rødbeder, pastinakker, persillerod, gulerødder, squash, porrer, majs, bladbede, bønner, krydderurter, salater, frilandstomater og agurker. For nogle uger siden høstede jeg også en trillebør fuld af kartofler i mange farver, løg og hvidløg.

Hjemmedyrkede Grøntsager
Køkkenhave Selvforsyning

Når man dyrker så meget grønt, så skal der selvfølgelig laves en masse mad med alle grøntsagerne. I det vi spiser plantebaseret, spiller grøntsagerne altid hovedrollen herhjemme. 

Her er nogle af de retter jeg har lavet med grøntsagerne fra haven indtil videre:

 1. Pizza med farvede kartofler, bladbede og frisk oregano 
 2. Stegt spidskål, gulerødder, squash og bønner med tofu og karry. Bagte rødbeder, med gryn og bønner. Ovnbagte farvede kartofler. Blomkålsbearnaise.  
 3. Stegte bladbeder med gulerødder, quinoa og tempeh og squashspaghetti med pesto af urter.
 4. Frisk salat med romainesalat, gulerødder og tomater. 
 5. Bowl med stegt grønkål,  tofu, hummus og cashewdressing.
 6. Kartoffelpizza med pesto af gulerodstoppe.
Middag med hjemmedyrkede grøntsager
Bladbeder
Sprød salat med vegansk feta
Buddha Bowl
Kartoffelpizza med pesto

De største succeser og udfordringer

Jeg ved ikke om det er held, eller om det blot er gode forhold for planterne, men næsten alt er lykkedes i år. De største succeser er helt sikkert kartofler, bladbede, porrer, grønkål, græskar, bønner og ærter.

Jeg har dog haft lidt udfordringer med dræbersnegle, hvilket ikke er underligt i det vi bor midt i en skov. Fx spiste sneglene 9 squash og græskarplanter på bare én nat. Jeg havde heldigvis forspiret en del ekstra. Som jeg skrev om i mit indlæg med tips mod dræbersnegle, så hjalp det at strø kaffegrums rundt om planterne, så 4 squash planter klarede den og mindst 10 græskarplanter. Squashplanterne har dog været lidt langsomme med at producere squash, så de er først rigtigt gået i gang her sidst på sommeren. Jeg har både gule, grønne og lysegrønne squash.

Sommerfuglelarver fandt vej ind under bionettet midt i august, da planterne voksede sig så store at nettet ikke kunne lukke tæt. Det var især bedet med spidskål der blev ramt, men jeg nåede at redde 7 flotte spidskål inden resten blev spist af larver. Jeg skyndte mig herefter at fjerne planterne, så kunne larverne spiser videre i komposten. I det store kålbed havde enkelte sommerfugle også fundet vej ind, men der har larverne ikke lavet den store skade, fordi de heldigvis har været dækket til med bionet størstedelen af sommeren. Så jeg har lært at bionettet skal være bredere end jeg troede, og at planterne ikke skal plantes for tæt.

Udover Muld fra Pindstrup, så har jeg også været storforbruger af deres minikap (med selvvanding) til at forspire i og på terrassen står to af deres højbede på hjul med tomater og agurker. De kan genbruges igen og igen og skal helt sikkert i brug igen næste år. 

Pindstrup Muld
Pindstrup Højbede på Hjul
3 Comments
 1. Hej Johanne
  Flotte billeder! 🤩
  Hvad har du brugt til at skjule plantesækkene?
  På forhånd tak.
  Vh Mette

  1. Hej Mette,
   Tak for det.
   Det er kokosmåtter fra Pindstrup – de fås bl.a. i Bauhaus 🙂
   Rigtig skøn dag!
   // Johanne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.