Vedligeholdelse og pleje af køkkenhaven i løbet af sommeren

Reklame – I samarbejde med Pindstrup

Alt er sået og plantet ud. Nu gælder det pleje og vedligeholdelse, så haven bliver ved med at se smuk ud og så vi får størst muligt udbytte. Jeg har glædet mig til at vise den nye køkkenhave frem, den ser nemlig helt anderledes ud end da jeg i et tidligere indlæg viste et billede af et område fuld af buske, træer og græs.

I dette blogindlæg deler jeg lidt om, hvad jeg har gjort, og hvad jeg fremadrettet har planer om at gøre. Min have er 100% giftfri og jeg dyrker efter økologiske metoder med inspiration af permakultur og “no dig”/”no till” metoden. Jeg dyrker både på friland og i højbede. Måske du kan bruge nogle af mine erfaringer som inspiration, til at komme i gang med at dyrke dine egne grøntsager.

Danske jordbær

På nuværende tidspunkt høster vi en masse spinat, rucola og friske krydderurter. Snart er de første nye kartofler klar og rabarberen er blevet kæmpe. Vi høster ca. et halvt kilo jordbær om dagen fra de fire bede med jordbær i snackhaven.

Som det ser ud lige nu, bliver det et godt år med masser af grøntsager, nu skal jeg blot holde begge haver vedlige, så jeg får mest muligt ud af dem.

Køkkenhave Selvforsyning

Ukrudt i lange baner

Som forventet er der kommet en del ukrudt op i den nye køkkenhave. Jeg kæmper aller mest med senegræs og hindbær- og brombærbuske. Nu har jeg ikke ambitioner om at have en helt perfekt og ukrudtsfri køkkenhave, men for at de ikke overtager det hele, så er jeg nødt til at holde det nede.

I den store køkkenhave har jeg bede, som jeg har lavet ved at lægge et lag pap og et tykt lag køkkenhave- og jordforbedringsmuld ovenpå. Som det kan ses på billedet herunder kommerder også ukrudt op, en del faktisk. Alligevel synes jeg denne metode at nemmere at holde og det skulle gerne blive nemmere med tiden når jeg får fjernet ukrudt med roden. På 15-20 minutter per bed der måler ca. 1 x 7 meter, har jeg hurtigt fjernet alt ukrudt. Det er forholdsvist let at hive det op med roden på grund af det tykke lag muld.

No Dig Køkkenhave
Bekæmpelse af ukrudt økologisk køkkenhave

Det er ikke kun i bedene at jeg kæmper imod ukrudt, men også i ”frilandsstykket”, hvor jeg har blandet det eksisterende jord med køkkenhave- og jordforbedringsmuld er der kommet meget ukrudt. Dette var helt forventet. For at det gerne skulle blive nemmere til næste år, vil jeg dække jorden til med en kraftig ukrudtsdug efter høst, så jeg starter med et lettere udgangspunkt til foråret. Dette skulle også med til at holde på næringen i jorden.

Besøg af dræber- og skovsnegle

Det blandede vejr mellem regn og solskin får de slimede banditter frem. De spidste 8 squash- og græskarplanter på bare én nat. Heldigvis havde jeg forspiret en masse ekstra, som jeg kunne erstatte dem med. Vi har rigtig mange snegle, som i RIGTIG MANGE. Jeg kan allerede se nu at min kompost bliver en koloni, hvis jeg ikke får styr på det inden vinter, så den skal jeg have vendt og fjernet snegle- æggene, hvis det er muligt. Jeg har hørt rigtig godt om moskusænder, som forebyggelse, de spiser nemlig dræbersnegle. Hvis du har høns kan de også spise de små snegle. Alternativt kan man købe sneglehegn man kan sætte rundt om hele haven eller til kanten af bedene. Dette er bare en dyr løsning, især med størrelsen på mine to haver.

Her er nogle af de ting jeg har gjort for at forebygge at planterne blive spist af dræber- og skovsnegle

 • Blomsterkant. Jeg har rundt om den lille køkkenhave plantet en kant af lyng, det har vist sig at holde flere snegle ude. Indtil videre har jeg i hvert fald haft besøg færre snegle end jeg plejer i den lille have. Andre planter som sneglene ikke skulle kunne lide er: stjerneskærm, malurt, almindelig rude, fennikel, anis og rosmarin. Så man kan fx plante rosmarin og fennikel tæt på de mest udsatte planter.
 • Hold Leopardsneglene tæt. De er nemlig rovdyr og spiser andre snegle og deres æg. Det er sjældent de spiser planter, og de formerer sig ikke særlig hurtigt. Skulle du komme forbi den i haven, så lad den endelig være. Den kan ikke klare alle sneglene alene, men bare husk på at den er en af vennerne.
 • Kaffegrums rundt om de mest udsatte planter. Efter sneglene spiste 8 af mine squashplanter, har jeg efterfølgende lagt en godt lag kaffegrums rundt om alle de resterende og nye planter. Indtil videre har de næsten ikke rørt planterne, kun ganske få bidemærker på nogle af planterne. Jeg sørger for at lægge mere på løbende. Da vi drikker godt med kaffe herhjemme er det heller ikke et problem at producere kaffegrumsen, men der skal pænt store mængder til for at holde dem væk. Har også hørt at man kan blande kaffegrumsen med hvidløgspulver, da de ikke skulle kunne lide hvidløg, men det har jeg endnu ikke testet.
 • Vand haven tidligt om morgenen. Jeg ved godt at alle de kloge siger at man skal vande om aftenen for at vandet ikke fordamper, men netop vandingen om aftenen er med til at lokke sneglene frem. Derfor vander jeg om morgenen i den store køkkenhave, hvor problemet med snegle er størst (når jeg altså husker det). I de helt tørre perioder kan jeg fint vande om aftenen uden at sneglene kommer frem.
 • Hav ekstra planter klar hvis uheldet skulle være ude. Sørg for at forspire ekstra planter, så du kan erstatte planter der skulle blive spist. Hvis du ikke har forspiret ekstra, kan du selvfølgelig også købe dem i plantecenteret. Jeg havde heldigvis forspiret en masse græskar og squashplanter, så havde nok til at plante ud der hvor sneglene havde været på besøg.

Dette er mest af alt husmoderråd, råd som jeg har fået fra andre der dyrker grøntsager, og som jeg selv har testet af i haven. Intet videnskabeligt blot et alternativ til at bruge gift i haven.

Leopardsnegl
Kaffegrums mod dræbersnegle

Vanding

Nu hvor sommervejret endelig er her betyder det også at der skal vandes, hvis planterne skal have optimale forhold. Som jeg nævnte vander jeg gerne om morgenen. I den store køkkenhave har jeg en sprinkler som kan tage næsten hele haven. Den kan tændes oppe fra huset, så jeg tænder den når jeg står op og lader den køre 15-20 minutter. Sætter altid en timer efter jeg en dag havde glemt at slukke den igen, så den kørte i 6 timer. Ups.

I den lille køkkenhave har jeg en 40 meter lang slange der selv ruller sig ind igen. For enden har jeg et brusehoved der kan vande mere blidt end bare en tyk stråle. Det tager ikke lang tid at vande højbedene. Jeg prøver at vande hver eller hver anden dag i de perioder der ikke er regn.

Gødning

Jeg delte i det tidligere indlæg et Så- og Planteskema som PDF omkring de forskellige grøntsager, blandt andet om hvor meget de forskellige skal gødes. Der er en fin balance imellem at gøde for lidt og gøde for meget, og det afhænger også af hvilken slags jord. Er det lerjord, skal der gødes lidt mindre og ved sandjord bør der gødes lidt oftere i små doser. Jeg har købt økologisk hønsegødning i pilleform, som jeg blander i jorden omkring planterne og så bruger jeg også Flydende Gødning til Økologisk Dyrkning, det bruger jeg blandt andet til tomaterne og agurkerne der står i Maxikap med plantesæk ovenpå. Det kan også blandes op med vand i vandkanden og bruges i resten af køkkenhaven.

Kompost

Jeg arbejder på at lave min egen kompost, så jeg har noget at fylde på bedene inden jeg dækker dem til sidst på efteråret. Planen er at lægge et tykt lag kompost og dække de bede der ikke er i brug med en tyk ukrudtsdug, som skal lægge på indtil foråret. Det er både for at holde ukrudt nede, men også for at holde på næringen i jorden.

Jeg har lavet en bunke af hestemøg der er blandet med en masse halm. Naboen var så sød at komme med to trailerlæs. Det har jeg blandet op med køkkenaffald og lavet en bunke som jeg har dækket til med presenning. Det burde være klar til brug i efteråret. Derudover har jeg lavet en kompost af paller (vær obs på at bruge kun dem der er varmebehandlet – der står HT på dem, så de ikke afgiver noget giftigt til din kompost). Den åbne kompost skal primært bruges til haveaffald, blade, græs mm. Jeg har også en lukket beholder som jeg plejer at bruge til grøntaffald som skal blandes op med et brunt/tørt materiale fx blade eller halm.

Den færdige kompost kan med fordel blandes op med ugødet muld, så pH-værdien ikke bliver for høj.

Hypning af kartofler

Hypning af kartofler er en af de ting jeg ikke har fået gjort. Da jeg lagde kartoflerne, gravede jeg en dyb rille, dækkede dem til og hakkede jord op til en vold. Det betød at de kom op lidt senere, men gjorde jeg da jeg såede hestebønner imellem nogle af kartoffelrækkerne, så derfor bliver det lidt svært at hyppe de sider, hvor der er bønner. Grunden til at man hypper kartoflerne er for at undgå at nogle af kartoflerne får sollys og bliver grønne eller får skimmelsvamp. Det gøres også for at få fjernet ukrudt omkring, og det er netop derfor jeg ikke har taget mig sammen til at gøre det endnu, så det er på min to do liste.

Tomater og agurk uden drivhus

På terrassen har jeg to højbede på hjul, i kasserne er der Maxikap som er en kapilærkasse, hvor man lægger plantesækken ovenpå. Det brune du ser ovenpå plantesækken er en kokosmåtte, for at skjule den knap så pæne plantesæk. Her dyrker jeg agurker i den ene og tomater i den anden.

De fleste tomatsorter, undtagen busktomater kan knibes. Knibling består i at fjerne sideskuddene. De skal gerne fjernes imens de er så små som muligt. Det kan gøres med en negl eller en lille saks. Dette gøres for at give mere energi til hovedstammen, man kan også have flere hovedstammer, dette er bedst på friland. I drivhus skulle det være bedst at nøjes med én hovedstamme for at planten kan få luft.

Agurker kan også knibes (jeg skriver kan fordi du nok skal få agurker selvom du ikke gør det og jeg er heller ikke selv specielt flittig med det som du kan se på billedet nedenfor). Her kan du knibe de agurker af der vokser direkte på selve stammen af, også sideskud på hovedstammen kan du knibe af, ligesom med tomater. Dette er for at planten bruger mere energi på at producere agurker i stedet for skud.

Knibling af Tomater
Frilandstomater
Tomater uden drivhus
Agurker uden drivhus

Hvad kan jeg stadig nå at så og plante i juli?

Hvis du står med tomme bede i juli er der stadig meget du kan så eller plante ud. Du kan fx så følgende direkte:

 • Spinat, salater og rucola
 • Bønner (start juli)
 • Radiser
 • Persille
 • Bladbede
 • Vinterkarse
 • Løg (direkte såning sidst i juli/start august til overvintring)
 • Ærter
 • Gulerødder (til høst af små sprøde gulerødder inden der kommer frost)
 • Rødbeder (til høst af små rødbeder inden frost)

Hvis du har forspiringer klar eller køber fra dit lokale plantecenter kan du fx også nå at plante:

 • Kål
 • Bladbede
 • Bønner
 • Pak Choi
 • Salat

Senere på sommeren deler jeg et indlæg med høst og tips til, hvad du kan så til vinterdække og hvad der med fordel kan sås eller plantes til efteråret til at stå vinteren over.

Sådan ser køkkenhaverne ud lige nu

Der er sket rigtig meget siden jeg sidst viste billeder frem af haverne. Alting går hurtigere når først varmen kommer.

Permakultur Køkkenhave med No Dig bede og Tunnel med Bionet

Den store køkkenhave – ultimo juni 2020

Køkkenhave Højbede med Højbedsrammer

Snackhaven – ultimo juni 2020

Svar på spørgsmål jeg ofte får

 • Højbedene er Højbedsrammer fra Pindstrup, de forhandles i de større byggemarkeder fx Bauhaus.
 • Ved etablering af højbedene lagde jeg et tykt og rent lag pap i bunden for at dække af for ukrudt, ovenpå det fyldte jeg Køkkenhave- og jordforbedringsmuld til økologisk dyrkning i bedene. Hvis du har kompost kan du også blande kompost med Ugødet muld.
 • Jeg har købt frø fra Fantastiskefroe.dk
 • Hegnet rundt om den lille køkkenhave er et Nøddehegn og forhandles hos de fleste byggemarkeder.
 • Kålbedene er dækket med bionet for at holde kålsommerfuglene ude, så de ikke lægger æg på kålbladene. Buer og bionet er købt på en side der hedder BK Pack.
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.