Forspiring og såning + en update på den nye store køkkenhave

Reklame // Indlægget er lavet i samarbejde med Pindstrup

Så er det nu. Nu skal der sås og plantes i køkkenhaven. Langt de fleste grøntsager kan sås direkte på friland fra maj måned, nogle også fra april. Hvis du ikke er i gang med forspiringer er det også et godt tidspunkt at starte nu. Jeg bruger lige nu en masse energi på at forspire, så planterne kan blive plantet ud når vejret tillader det. Jeg sørger også for at gøre bedene og alt omkring helt klar.

En jungle af tomater i vindueskarmen

Min vindueskarm er lige nu fuld af tomatplanter. Jeg såede dem i starten af marts og de er efterhånden ret store og ville være klar til at komme på friland og i drivhus, hvis ellers det var lidt varmere om natten. Vil tro at de kan komme ud midt i maj afhængig af vejret. Hvis du ikke har sået tomater endnu kan du stadig nå det eller købe planterne i dit lokale plantecenter. Mine tomater skal stå på terrassen i højbede på hjul i en Maxikap med plantesæk ovenpå. Tager et billede og viser det frem når tomaterne er plantet ud.

Gang i forspiringerne

Udover tomatplanter har jeg også tre Minikap Minidrivhus i gang med forspiringer. En med røde og grønne spidskål, en med porrer og en med bønner. Jeg er også ved at forspire squash, græskar, majs, blomkål og broccoli. Når de er plantet ud begynder jeg på palmekål, grønkål, bladkål mfl. Jeg er rigtig glad for Minikap fra Pindstrup som bruges til forspiring og tror også jeg vil investere i flere af dem. Jeg var selv lidt skeptisk da jeg så den lille flamingokasse, men den er altså smart og det virker. Det er let fordi den har indbygget selvvanding og jeg så bare skal fylde vand på en gang om ugen – og så kan jeg jo bruge dem igen og igen de næste mange år. Til forspiring bruger jeg ’så- og priklemuld’.

Pindstrup Minikap

Den lille køkkenhave

I den lille køkkenhave, som jeg har navngivet køkkenhaven med højbede, har bedene har fået et lag køkkenhave- og jordforbedringsmuld til økologisk dyrkning. Jeg har indtil videre sået spinat, vild rucola, ærter og bønner direkte i nogle af bedene. Jeg har lavet en lille plantegning der viser, hvad jeg skal dyrke i de forskellige bede i første omgang. De fine grøntsager og baggrunden er tegnet af min dygtige praktikant Pauline Kofoed.

Den nye store køkkenhave

Den nye køkkenhave begynder så småt at tage form. Husker I før billedet? Ellers kan du se det nederst i dette indlæg ’Forårsklargøring + update på den nye køkkenhave’.

Hvad jeg troede skulle være 70 kvm, blev til 140 kvm. Så der bliver altså rigeligt plads til at gro en masse grøntsager.

Jeg glæder mig til at dele det rigtige ‘efter billede’ med en køkkenhave fuld af grøntsager.

Vi er gået fra et område med træer, buske (en masse brombærbuske) og højt græs. Til det I ser på billedet. Jeg fik den lokale landmand til at komme forbi. Først med en plov efter en stor traktor, herefter tilbød han at komme med en stor fræser. Det gjorde en kæmpe forskel. Der er dog stadig mange røddere tilbage og lige for tiden går jeg også river rødderne sammen. Jorden har for nogle uger siden fået Perlekalk fra Pindstrup og hønsegødning, for at øge pH-værdien og give det næring til jorden, som jeg også skrev lidt om i de sidste indlæg.

Vores jord er meget sandet, derfor bliver det i den store have også blandet op med køkkenhave- og jordforbedringsmuld. Der kommer måske også til at være nogle bede. Asparges planterne kommer fx i højbederammer, så jeg ved præcis hvor de er i haven og ikke kommer til at fræse dem op eller fjerne dem ved en fejl.

Har også illustreret mine planer for den store køkkenhave på nedenstående tegning. Er spændt på at se om jeg også kommer til at høste alle de grøntsager jeg som jeg har planer om.

Altid forspiringer klar til at plante ud

Jeg er optimistisk omkring mine planer for køkkenhaven, men jeg ved også at der kan ske ting i haven som jeg ikke kan kontrollere. Vejret kan spille en stor rolle, dræbersnegle, mus eller sygdomme på planterne kan påvirke høsten. Så derfor vil jeg sørge for at have forspirede grøntsager klar, så jeg kan plante ud, hvis der skulle være bare huller eller planter som ikke klarer den. Det er mit første år med SÅ stor en køkkenhave og jeg ved også at det bliver meget at skulle passe. Mine metoder er ikke nødvendigvis de ”korrekte”. Der er mange måder at have køkkenhave på. Højbedene bliver uden tvivl de nemmeste at holde og er dem der har krævet mindst arbejde, hvorimod den store nye have er billigere at komme i gang med, men kræver også utrolig meget hårdt arbejde. Jeg kommer til at kæmpe mod ukrudt især det første år. Forhåbentlig kan jeg give en positiv opdatering på det indenfor de næste par måneder.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.