Forårsklargøring og min plan for køkkenhaven i 2020

Reklame for Pindstrup

Foråret nærmer sig og det kribler i fingrene for at komme i gang med køkkenhaven. Jeg har et ønske om at være så selvforsynende som muligt og derfor vil jeg gerne dyrke de fleste af de grøntsager vi spiser – og vi spiser mange. Vores nuværende køkkenhave har en fin størrelse til at dyrke grøntsager hele sommeren, men er ikke stor nok til at vi kan være selvforsynede på grøntsager. Derfor udvider vi i år med endnu en køkkenhave længere nede på grunden som frilandsjord eller nærmere større og længere bede, hvor der er plads til de store grøntsager som græskar, squash, majs, rodfrugter, kål osv.

Den lille køkkenhave juli 2019

I starten af 2019 var dette blot en græsplæne. Jeg etablerede køkkenhaven med 12 højbede af 120×80 højbedsrammer stablet ovenpå hinanden. Højbedsrammerne fra Pindstrup er behandlet med farve der ikke er skadelig eller kan påvirke afgrøderne. Højbedsrammerne gør det virkelig nemt at starte en køkkenhave og til en overkommelig pris. Rundt om haven har jeg sat et nøddehegn, så rådyrene ikke spiser alle grøntsagerne og mellem bedene har vi granitskærver som vi også har i indkørslen.

Den lille køkkenhave marts 2020

I marts måned har jeg klargjort køkkenhaven ved at fjerne ukrudt og blade på i gruset mellem bedene. Jeg har installeret 3 nye højbede og ryddet op i haven. Jeg har også været i gang med jordforbedring – læs mere længere nede i indlægget.

Forspiring og plantning i marts måned

Jeg er i marts måned begyndt på de første forspiringer. Jeg forspirer i Minikap fra Pindstrup som har plads til 60 småplanter og har et selvvandingssystem – der blot skal fyldes vand på en gang om ugen. Minikap kan genbruges år efter år. En god investering når der skal forspires mange planter ad gangen. Til at forspire brug jeg Så- og Priklemuld, da det holder godt på fugten og indeholder en lille mængde gødning for at give spirerne den bedste start.

Pindstrup Så- og Priklemuld
Pindstrup Minikap

I marts måned forspirer jeg følgende:

 • Rødbedemix (tre farver)
 • Rød og grøn spidskål
 • Tomat
 • Chili
 • Peberfrugt
 • Agurk

Alle mine frø er i år købt hos Spirekassen.dk – læs hvilke sorter jeg dyrker i så- og planteskemaet nedenfor.

I samme måned sætter jeg også hvidløg og tre slags løg. Jeg sår også sommergulerødder sidst i marts måned. Jeg har lavet et skema der viser, hvilke afgrøder og sorter jeg dyrker, hvornår jeg forspirer, planter ud, høster mm. Skemaet er egentlig mest lavet for min egen skyld, men du kan måske bruge det som inspiration. Hent PDF’en gratis nedenfor.

Tomater har jeg sået og priklet i genbrugte plastikpotter. Her bruger jeg også Pindstrup Så- og Priklemuld.

Min jord har en for lav pH-værdi

Jeg er stadig en Grønskolling i køkkenhaven, selvom jeg har leget med at dyrke grøntsager i over 6 år nu. Derfor har jeg allieret mig med mennesker der ved alt om muld, nemlig Pindstrup. Pindstrup er i øvrigt en lokal virksomhed, og har produktion 20 min fra hvor jeg bor. Et samarbejde der giver rigtig god mening for mig, da jeg gerne vil dele endnu mere i processen fra jord til bord.

Jorden i vores lille skov er meget sandet. Ud fra en jordprøve fandt vi ud af at pH-værdien er meget lav. Det samme gælder for mine højbede der har stået uden dække siden sidste år.

Vi tog en prøve i de eksisterende højbede, hvor pH-værdien var under 4,4. Vi tog også en test af jorden, der hvor den nye køkkenhave skal ligge, her var pH værdien omkring 4,5. Begge værdier i den lave ende, da jorden helst skal ligge omkring 6-7 stykker, når der skal dyrkes grøntsager.

Du kan måle pH-værdien i din jord med en hjemmetest der kan købes i dit lokale plantecenter eller på nettet.

Et billede, der indeholder person, indendørs

Automatisk genereret beskrivelse

Jordforbedring

Når pH-værdien i jorden er meget lav, så er nogle næringsstoffer ikke plantetilgængelige. Derfor er det vigtigt, at få hævet pH i jorden. Det giver altså ingen værdi, at tilsætte en masse god næring til en jord med lav pH. 

Hvis pH-værdien i din jord er for lav ud fra en pH-test, er det en god idé at tilføre kalk i februar/marts måned inden såning og udplantning i april/maj. Samtidig kan det en god idé at blande godt med kompost eller hestemøg i jorden i efteråret, så det kan få tid til at omsætte sig til brugbare næringstoffer.

I højbedene har Pindstrup har foreslået mig at tilsætte et par håndfulde perlekalk til hvert af de eksisterende højbede på grund af den lave pH-værdi, det tilsætter jeg og blander sammen med et par sække Køkkenhave- og Jordforbedringsmuld til økologisk dyrkning. Jeg etablerer også 3 nye højbede og her tilsætter jeg samme muld, men uden kalken.

På frilandsstykket skal jeg også blande perlekalk med den eksisterende jord sammen med Køkkenhave- og Jordforbedringsmuld. Det er en muld der er tilsat økologisk gødning, hvor pH-værdien er ca. 6 som er super til de fleste grøntsager.

Den nye køkkenhave med plads til store grøntsager

Formålet og drømmen med den nye have er at have plads til de store grøntsager. Sidste år fyldte de store grøntsager meget i højbedene og derfor har jeg egentlig først tænkt at jeg ville lave frilandsjord. Jeg er dog inspireret af konceptet omkring ”no dig” (oversat til: ikke grave) metoden som handler om at opbygge bede på friland ved at opbygge flere lag af forskellige organiske materialer. Som titlen beskriver, handler det også om ikke at grave, hvilket jeg nok her første år ikke kommer til at overholde helt, da jeg skal have ryddet jorden for små buske og rødder for, at gøre pladsen fri til den nye køkkenhave.

Haven bliver omkring 10 x 6 meter. Den bliver indhegnet så skovens dyr ikke får fri buffet.

Vi er startet på processen med at fjerne alle buske og små træer på stykket og så jeg lokket den lokale landmand til at komme med ploven og gøre det grove arbejde når vi har mere tørvejr og frostfrie nætter. Jeg vil løbende dele processen om etableringen af den nye have.

Så dette er før billedet af min nye køkkenhave. Kan I forestille jer det? Jeg glæder mig til at dele det endelige resultat.

4 Comments
 1. Det ser flot ud og der er meget at lære når man starter med køkkenhave , en ting jeg lærte var at undgå tørv (spagnum) af hensyn til både klima og naturbevarelse, hvis disse områder også ligger dig på hjertet vil jeg foreslå at kigge på alternativer, som eksempelvis kompost du selv kan lave eller hente gratis på mange genbrugspladser.
  Bliv klogere på problematikken her: https://ing.dk/artikel/planteskolens-spagnum-saekke-er-gigantiske-co2-syndere-127886

  PS: ved godt at artiklen er sponseret af klima-skurken Pindstrup 😉

 2. Hej

  Tak for interessant indlæg – og også din plan for køkkenhaven var interessant. Du skriver at mange af grøntsagerne skal have moderart gødning. Hvad gøder du med og hvor ofte?

  Mvh Line

  1. Jeg har i højbedene brugt muld der er gødet med hønsegødning i forvejen, hvis du skal gøde jord på ny kan du blande det op med gødning i april og så i løbet af sommeren tilføjer man fx hønsegødning eller komposteret hestemøg i mulden omkring grøntsagerne for at give dem et ekstra boost. Du kan fx købe hønsegødning som pilleform, de opløses og afgiver gødning over længere tid efterhånden som de bliver opløst. Du kan også få flydende gødning som blandes op med vand og så vander du bare. Det er så her du skal kigge på, hvad behovet for de enkelte grøntsager er. Nogle skal have godt med gødning, andre næsten ingenting 🙂 I mine højbede bruger jeg den flydende gødning midt på sommeren, hvorimod i den nye store have bliver det en blanding af hestemøg og hønsegødning. Pindstrup har en flydende gødning til økologisk dyrkning.

 3. Hej Johanne, et ser bare rigtig godt ud. Vi arbejder også på vores højbede i tiden. Vil du dele hvilken slags sten du har rundt om bedene?

  Tak 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.