Plantebaseret julemad – butterdejspakker med svampe,
porrer og Ingrid ærter

Annonce for Bilka & Føtex

Julemenuen er bundet op på rigtig mange traditioner, ”Rør blot ikke ved min
gamle jul!”, som der synges i julesangen. Sagen er bare, at vi alle har
forskellige traditioner. Nogle spiser and, andre spiser flæskesteg, nogle spiser
kalkun og hjemme hos os har menuen været kødfri i 10 år. Det betyder ikke, at
vi blot spiser tilbehøret, nej. Jeg laver ofte en ret med svampe, bælgfrugter,
nødder og gode krydderier, som bliver pakket ind i butterdej. Det har været
vores foretrukne hovedret. Du får her mit bud på en plantebaseret julemenu, til
dig der vil prøve noget nyt, dig der ikke spiser kød eller får besøg af en der ikke
gør.

plantebaseret julemenu

Lige præcis juleaften skal der kæles ekstra for maden, og derfor prioriterer vi
også at bruge gode råvarer. Til butterdejspakkerne har jeg brugt danske og
økologiske Ingrid ærter fra Salling Princip, som er det danske alternativ til
kikærter. De giver en god smag og får retten til at mætte godt. Sammen med
champignoner, porrer og æbler som er i sæson her i december, så bliver det til
en velsmagende ret.

Til butterdejspakkerne har jeg serveret en sprød kålsalat med grønkål, rød
spidskål, appelsin, granatæblekerner og mandler fra Salling Princip. Derudover
en skøn brun sovs, der er smagt til med ribsgelé og balsamisk eddike med
kirsebær, også fra Salling Princip serien.

Salling Princip produkter
danske ingrid ærter

Salling Princip produkterne er en serie af luksuriøse fødevarer med fokus på høj
kvalitet – til gode priser. Du finder alt fra forskellige kvalitetsolier, eddiker, pesto og
trøfler… til nødder, hestebønner, pasta, suppe, og meget mere. Du finder serien i
både Føtex og Bilka. Se hele udvalget af Salling Princip produkterne i Bilka eller Føtex

Butterdejspakker med svampe, porrer og Ingrid ærter

Forb. tid30 minutter
Tilb. tid15 minutter
Samlet tid45 minutter
Antal: 6 personer
Forfatter: Johanne Mosgaard

Ingredienser

  • 150 g tørrede Salling Princip Ingrid Ærter
  • 400 g brune champignoner
  • 1 porre
  • 1 æble
  • 80 g valnødder
  • 1 håndfuld frisk kørvel eller timian
  • 1 tsk tørret rosmarin + ekstra til drys
  • 1 tsk sød paprika
  • 1/2 tsk muskatnød
  • flagesalt
  • friskkværnet peber
  • olivenolie til stegning + pensling
  • 1 pakke butterdej

Sådan gør du

  • Stil Ingrid ærterne i blød i koldt vand i køleskabet i ca. 10-12 timer. Har du misset det, skal du blot forlænge kogetiden. Hvis de har lagt i blød skal de koges i letsaltet vand ca. 25-30 minutter og uden iblødsætning omkring 60 minutter.
  • Hak champignonerne helt fint. Varm en stor pande eller wok med lidt olivenolieog steg champignonerne til de er svundet godt ind. Flæk porren på midten, rens den godt for jord og skær den i tynde skiver. Tilsæt til wokken. Skær også æble i små tern og tilsæt til wokken. Tilsæt sød paprika, muskatnød, tørret rosmarin, salt og godt med friskkværnet peber. Lad det hele stege i 5-10 minutter og hæld herefter wokkens indhold i en skål og lad det køle af (det er vigtigt at fyldet er kølet af inden det bliver pakket i butterdejen).
  • Forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Tilsæt de kogte Ingrid ærter til skålen, sammen med finthakkede valnødder og kørvel. Brug en foodprocessor til at blende fyldet groft. Der må stadig gerne være bid fra ærter og nødder. Skær butterdej ud i 6 rektangler. Læg 2-3 store spiseskefulde med fyld på midten og tryk det godt sammen. Skær strimler ned langs fyldet og flet strimlerne op overfyldet (se video fra Instagram nedenfor).
  • Læg butterdejspakkerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med lidt olivenolie og drys med flagesalt og tørret rosmarin. Bag i ca. 15 minutter til de er gyldne og butterdejen er sprød. Server som hovedelementet på julebordet – eller en anden tid på året.

Noter

TIP: Butterdejspakkerne kan laves på forhånd og fryses ned, så de er nemme at varme op juleaften. 
1 Comment
  1. Hej.
    Du skriver at Butterdejspakker med svampe, porrer og Ingrid ærter, kan laves i forvejen også fryses ned, mit ? Er om de fryses udbragte ? Og så tages op juleaften og bages i oven.
    Mvh Ingerlise Hansen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.