Mine planer for køkkenhaven 2023 – nu med sphagnumfri muld

Reklame Pindstrup

Det er blevet den tid på året igen. For nogle starter den endda allerede i januar, men jeg er først klar til at være havemenneske igen når solen begynder at skinne. Sidste år etablerede jeg vores have, det var som et blankt lærred da vi flyttede ind. Jeg plantede bl.a. hæk, lavede køkkenhave og vi satte drivhus op – læs mere om sidste års projekt her.

Min største motivation for at komme i haven er min datter Ella. Hun har været med i haven, siden hun var helt lille og er efterhånden en lille grøntsagsnørd, ligesom sin mor. Hun kender næsten alle grøntsager og har smagt på de fleste af dem. I år har Ella besluttet, at vi skal have flere blomster, ikke at vi ikke havde mange sidste år, men endnu flere og jeg er enig. Læs præcis hvad vi skal dyrke lidt længere nede i blogindlægget.

køkkenhave i maj måned

Jeg gik i gang med oprydning i haven midt i april – har ikke rørt haven siden oktober/november. Bedene var fulde af de sidste grønkål, porrer og visne planter, men ellers var det egentlig ret overskueligt. Mulden fra sidste år er faldet lidt sammen i nogle af højbedene, så hvert bed har fået en pose eller to frisk muld ovenpå.

I år skal jeg teste Pindstrups nye sphagnumfri muld – det fås både som plantemuld, jordforbedring og plantesække. Et produkt som jeg ved, at de har arbejdet på i flere år – og som også har været efterspurgt. Der findes nemlig ikke ret mange sphagnumfri muld produkter på markedet, udover kompost, som er basisk og som planter og frø sjældent trives godt under uden det er blandet op.

Hvorfor sphagnumfri muld?

Sphagnum er en begrænset naturressource, som tager lang tid for naturen at genskabe – derudover frigives der Co2 ved udvinding. Pindstrup graver udelukkende tørv fra tidligere mosearealer der tilbage i 1900-tallet blev drænet og omlagt til landbrug. De har også gjort et stort arbejde i at genskabe moser, bl.a. Lille Vildmose i Nordjylland, som i dag er et fredet naturområde.

Af klimamæssige årsager giver det god mening at finde et alternativ. Med det stigende salg af voksemedier bliver det også en udfordring at skaffe egnede råvarer. Pindstrup har derfor arbejdet på at udvikle sphagnumfri muld, som har en lavere miljø- og klimabelastning. Deres sphagnumfri muld består af træfibre og plantekompost, og er dermed et mere bæredygtigt alternativ til sphagnum-baserede produkter. Mulden indeholder organisk næring og er tilsat gødning – så det er klar til at fylde i højbede, krukker og bede. Til dine surbundsbede, skal du stadig gå efter en surbundsmuld for at få den helt rigtige PH-værdi. 

De sphagnumfri produkter forhandles hos Plantorama, Bilka (samt Bilka,dk), Bauhaus og Føtex (har 8 liter pose) (bemærk, ikke alle har alle typer).

sphagnumfri muld

Det skal vi dyrke i år:

 • Ærter
 • Squash
 • Spinat
 • Rucola
 • Gulerødder
 • Bladbede
 • Rødbeder
 • Hestebønner
 • Pralbønner
 • Stangbønner
 • Græskar (vil prøve og gro græskar vertikalt op af stålbuen)
 • Krydderurter (timian, oregano, persille, løvstikke, rosmarin, basilikum m.fl.)
 • Blomster (en masse solsikke, morgenfrue, asters, cosmos, zinnia, kornblomster og diverse bi-venlige blomstermix). Dertil har vi også blomster i krukker og bede, hortensier, spanske margueritter m.fl.

I drivhuset:

 • Tomater
 • Agurker
 • Peberfrugter
 • Chili
 • Tagetes (en blomst der skulle være god til at tiltrække nyttedyr)

Flerårige planter vi har i forvejen:

 • Brombær
 • Blåbær
 • Hindbær
 • Solbær
 • Ribs
 • Jordbær
 • Rabarber

Forhåbentlig ender haven ud lige så godt som sidste år – du kan se sidste års have i dette blogindlæg.

Johanne Mosgaard køkkenhave
1 Comment
 1. Hej!

  Jeg elsker virkelig din entusiasme for haven og den måde, du involverer din datter, Ella, i alle haveprojekterne. Det er fantastisk at se, hvordan hun er blevet en lille grøntsagsnørd ligesom dig. Det er vigtigt at indpode børnene en kærlighed til naturen og havearbejde fra en tidlig alder.

  Det lyder som om, du har haft en travl tid med at forberede haven til den kommende sæson. Jeg synes, det er interessant, at du tester Pindstrups nye sphagnumfri muld. Det er fantastisk at se, at virksomheder arbejder på mere bæredygtige alternativer og tænker på miljøet. Jeg er enig i, at det er vigtigt at bevare sphagnum som en begrænset naturressource og finde mere bæredygtige løsninger. Træfibre og plantekompost lyder som et godt alternativ til sphagnum-baserede produkter, og det er godt at høre, at mulden allerede er tilsat gødning og klar til brug.

  Jeg kan virkelig godt lide din liste over planter, du vil dyrke i år. Det er en god blanding af grøntsager, krydderurter og blomster. Jeg er især spændt på at se, hvordan græskarret gror vertikalt op ad stålbuen – det lyder som en kreativ og pladsbesparende idé. Og det er fantastisk, at du også har tænkt på at tiltrække nyttedyr med Tagetes-blomsterne i drivhuset.

  Jeg ser virkelig frem til at følge med i din haveoplevelse i år og se, hvordan det hele udvikler sig. Tak for at dele dine erfaringer og idéer med os i blogindlægget. Det er inspirerende at se, hvordan du skaber en smuk og bæredygtig have, der giver glæde for både dig og din datter.

  Ønsker dig en fantastisk have-sæson!

  De bedste hilsner,
  En haveentusiast

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.