Min frodige køkkenhave – på en lille villagrund

Annonce: dette blogindlæg er sponsoreret af min samarbejdspartner Pindstrup

Tilbage i maj måned delte jeg mine planer for min nye have. Det der på papiret er en lille villagrund, med en kedelig græsplæne og lidt vildt buskads, har jeg brugt hele sommeren på at forvandle til den frodige køkkenhave som jeg har drømt om.

I dette indlæg vil jeg vise jer det endelige resultat, fortælle lidt om materialer og processen i at opbygge køkkenhaven. Derudover vil jeg også vise jer noget af den flotte høst fra haven og fortælle lidt om efterårets gøremål i køkkenhaven. 

køkkenhave oktober

Start ud med lidt og byg langsomt din køkkenhave op til dit behov

Et køkkenhaveprojekt kan virke uoverskueligt og tro mig, det kræver da også tid og kræfter at anlægge en helt ny have. Men det behøver ikke være et kæmpe uoverskueligt projekt. Du behøver ikke at lave en hel køkkenhave, et par højbede i haven kan give rigtig fint og være en god start. 

Jeg startede min første mini køkkenhave, da vi boede i et lille rækkehus med en lille baggård. Vi havde 3 højbede, som jeg hyggede mig med at dyrke salater, kål, squash og urter i. Jeg blev bidt af det og siden da har jeg også været selvforsynende med to store køkkenhaver i vores gamle have og dyrket på altan imens vi boede til leje et år. Så inden du anlægger en stor køkkenhave, så prøv og start med et par højbede og så kan du stille og roligt bygge til. 

Udover at jeg virkelig nyder at gå i haven og værdsætter de friske grøntsager, så er min datter en stor motivation for at blive ved. Hun er nu 4 år og siden hun var baby har hun været med i køkkenhaven. Da hun var 2 år lavede jeg to højbede som var hendes, hvor hun selv smed frø i og måtte lege med når vi var sammen i haven. Så var det Ellas køkkenhave, på den måde var det nemmere at holde hende fra at grave i mine højbede og hun var stolt over at have sine egne. Nu er hun med i hele processen og jeg kan få hende til at smage på næsten alle grøntsager ude i haven. Det er selvfølgelig også et hit med blomster, så jeg sørger for at vi også har masser af blomster hun må plukke hele sommerhalvåret. 

Køkkenhave højbede
Børn i køkkenhaven

“Opskriften” på at etablere en ny køkkenhave:

  1. Lav en plan, mål op og lav gerne en skitse over hvor køkkenhaven skal placeres (se min plantegning her). Sørg for at tænke over at placere din køkkenhave et solrigt sted, så den får sol minimum halvdelen af dagen om sommeren. Brug fx hjemmesiden DinGeo til at se, hvordan solen står på din grund i de forskellige årstider. 
  2. Valg af materialer og budget. Skal dine højbede være af træ, stål eller sten? Højbede af træ er væsentligt billigere, men stål holder længere. Måske du slet ikke vil dyrke i højbede, men ovenpå jorden. Du skal også bruge en god muld, frø og planter. Måske sneglekanter og espalier? 
  3. Når du har besluttet dig for materialer, begynder det hårde arbejde. Højbedene skal sættes op og fyldes med muld. Du skal forspire, så og plante og herefter begynder magien. 
  4. Haven skal løbende vedligeholdes. Du skal huske at gøde, enten med kompost, dyremøg, gødning i pilleform eller flydende gødning. Måske en kombination. Husk også løbende at fjerne ukrudt og beskære de planter der kræver det. 
  5. Du kan nu nyde godt at de mange måneders arbejde og høste friske sprøde grøntsager og urter. 
Johanne Mosgaard køkkenhave
Tag børnene med i køkkenhaven

Materialeliste til min køkkenhave:

Kurven til venstre er en høst fra juli og kurven til venstre er høstet i august.

Du høster hvad du sår – eller næsten da. For måske er det ikke det hele der lykkedes…

Og det er det sjove ved at dyrke. Du lærer nemlig rigtigt meget i processen og så spiller både vejr, skadedyr og sygdomme en rolle i hvor god din høst er. I år var der kun enkelte ting der ikke lykkedes for mig, det var majs og græskar. Jeg havde plantet dem et sted med for meget skygge, så de blev aldrig rigtigt til noget. 

Efterårshøst i køkkenhaven

Arbejdsopgaver i køkkenhaven i efteråret

Jeg har løbende flyttet rundt på kål og bladbede for at fylde mine bede op til vinteren. Så når jeg har en tom plads i et bed, flytter jeg enten bladbede eller en kålplante derover. Så jeg kommer til at høste både vinterporrer, kål og bladbede det meste af vinteren og køkkenhaven kommer til at være fin at kigge på. Derudover har jeg også sået grøntgødning, som efterårsdække og jeg vil dække den bare jord med blade og afklip for at bevare næringen nede i jorden. 

Hvis du vil have hvidløg næste sommer, så er det også nu du skal sætte dem. Hvis du vil plante frugttræer eller bærbuske, kan du også gøre dette nu.

I drivhuset har jeg planer om at lege med dyrke lidt asiatiske bladgrønt og spinat i løbet af efteråret og vinteren. 

Jeg håber mit indlæg kunne give lidt inspiration til at dyrke selv, tjek også mine tidligere blogindlæg som jeg har linket til og som du også finder under kategorien: Køkkenhaven. 

Grøntsager høstet d. 16. oktober fra min lille køkkenhave

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.