Dyrk grønt på altanen – forspiring og planlægning

Annonce for Pindstrup

Det er endelig forår og solen skinner. Selvom vi bor til leje imens vi bygger vores hus, og jeg ikke har mine to kæmpe køkkenhaver i år, så kan jeg bare ikke lade være med at have jord mellem fingrene. Mit lille projekt i år er min altan på ca. 6 kvm, hvor jeg vil dyrke frugt og grønt i krukker, Pindstrups nye selvvandingskasser (som du kan se bag mig på billedet) og altankasser.

Du kan se sidste års køkkenhaver lige her.

Dyrk grønt på altanen

Forspiring

Jeg er netop gået i gang med at forspire til den kommende sæson. Måske jeg skulle have startet tidligere med nogle af tingene, men jeg har ikke god erfaring med at starte alt for tidligt, så planterne ender med at blive for store i vindueskarmen. Hvis du har et drivhus er det en anden sag.

Jeg anbefaler forspiring her i marts, april og maj med langt de fleste afgrøder. På frøposerne står der også ofte, hvornår det anbefales at forspire de forskellige frø, da det selvfølgelig afhænger af hvad du skal dyrke.

Til forspiring bruger jeg Pindstrups Minikap, som er et et mini-drivhus til forspiring der passer perfekt til vindueskarmen. Jeg havde gang i intet mindre af 6 af de her bakker sidste år, men i år nøjes jeg med denne ene og jeg kommer helt sikkert også til at have for mange planter. Hellere have lidt ekstra, så kan jeg altid give overskydende planter til venner og familie.

Minikap er genialt fordi den er selvvandende, jeg fylder vand på ca. en gang om ugen og så passer det ellers sig selv. Der er plads til 60 planter i en bakke og så kan den genbruges igen og igen. Til forspiring bruger jeg Økologisk Så- og Priklemuld fra Pindstrup.

På altanen vil jeg i år dyrke:

Grøntsager og bær:
 • Bønner (forspiring fra maj – direkte såning fra 15 grader)
 • Spinat (så fra marts-april) og igen i august
 • Sommer gulerødder (ultimo marts-april)
 • Ærter (så fra marts til midt juni)
 • Squash (forspring fra april)
 • Tomat (busk/frilandstomater – forspiring fra feb-primo april)
 • Agurk skoleagurker (forspiring primo april)
 • Kartofler – Lily Rose (lægges ultimo marts og hele april)
 • Hvidløg (sættes til efteråret)
Krydderurter:
 • Timian
 • Purløg
 • Rosmarin
 • Persille
 • Estragon
 • Oregano
Bærbuske i krukker:
 • Hindbær (Lowberry efterårshindbær)
 • Brombær (Lowberry tårnfri)
 • Blåbær 
 • Ribs
 • Jordbær (Senga Sengana, Polka, Ostara)

Kartofler vil jeg dyrke i  kartoffelspande, her vil jeg dyrke Lily Rose kartofler, som er lyserøde. De er både dekorative med flotte lyserøde blomster og giver smukke kartofler til sommerens salater. Du kan købe mange forskellige farvede læggekartofler, sidste år dyrkede jeg også Purple Rain og Blå Congo som begge er blå/lilla i farven.

Jeg har også bærbuske i krukker, som også kommer på altanen når den værste nattefrost er væk. Til krukker vil jeg anbefale de lave sorter der ikke bliver for høje, men mere bliver en lille tæt busk. Søg fx efter Lowberry. Til hindbær er der både sommer og efterårshindbær, her ville jeg vælge efterårshindbær da de ikke så let får orm.

Den nemme løsning

Hvis ikke du orker hele forspringsshowet så er det også muligt at købe fx tomat- og agurkeplanter, squash og meget mere forspiret i dit lokale plantecenter. Mange ting kan du også så direkte i jorden fx bønner og ærter. Der er dog en vis tilfredsstillelse ved at så dem selv. Jeg gør det til en hyggelig ting med min datter, som hende og jeg er fælles om. Hun var med mig i haven næsten dagligt sidste år, hvor vi både vandede og passede planterne, men i høj grad også da der skulle høstes.

Ovenstående er mine tanker for altanen indtil videre, det kan selvfølgelig være jeg ændrer mening undervejs og ender med at dyrke mere eller mindre. Jeg glæder mig til at dele hele forløbet med jer. Hvis I har gode tips til at dyrke på altanen, så er I mere end velkommen til at skrive en kommentar og dele det med mig og alle der følger med.

Vis dette opslag på Instagram
 

Et opslag delt af Johanne Mosgaard (@englerod)

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.