Fra kedelig græsplæne til frodig køkkenhave

Annonce: dette blogindlæg er sponsoreret af min samarbejdspartner Pindstrup

En frodig køkkenhave… Det er forhåbentlig en overskrift jeg kan leve op til senere på sommeren. Jeg er nemlig i fuld gang med at lave min græsplæne om til en køkkenhave og indtil videre ser det lovende ud.

køkkenhave i villakvarter

Jeg har delt lidt små glimt af haven på min Instagram, og har egentlig gerne ville tage jer med tidligere i processen. Størstedelen af tiden har jeg dog brugt på at få styr på haven, heriblandt fjerne buske og efeu, samt plante ny hæk i for- og baghave.

Hvis du selv overvejer at komme i gang med at lave en køkkenhave, så er det på ingen måde for sent her midt i maj, tværtimod, det er det perfekte tidspunkt lige nu, da nætterne begynder at være varme og planterne derfor også kan klare sig udenfor.  

før billede af have

Her ser I et ’før bilede’ af der hvor højbedene er blevet placeret og en tegning af haven. Her skal jeg dyrke lidt af hvert, både kartofler, kål, løg, porrer, ærter, bønner, salater, spinat, gulerødder, rødbeder, bladbede, græskar, squash, forskellige bærbuske, jordbær, rabarber, spiselige blomster, blomster til bierne mm.

Min have er nordvendt, så har forsøgt at placere højbedene et sted, hvor der er sol på næsten hele dagen om sommeren, og selvfølgelig også et sted der lige gav mening i haven. Jeg startede med at sætte snor op for at se hvor meget bedene ville fylde. I kan se planen for haven på tegningen herunder.

skitse over køkkenhave
Englerods køkkenhave - skitse af Eva Gunnarsdóttir

Min nye køkkenhave er bygget op med højbedsrammer fra Pindstrup, som forhandles ved flere byggemarkeder, blandt andet Bauhaus. Det var de samme højbede som jeg også brugte i den ene af mine tidligere haver. Til indgangen har jeg købt en jernbue som egentlig er til roser, men jeg vil gro både stang- og pralbønner op af den. De har begge smukke blomster og givet et stort udbytte af bønner løbende hen over sommer og start efterår.

Bedene er fyldt op med Grøntsags- og højbedsmuld til økologisk dyrkning.

før billede have 2
proces billede af haven - bede er kommet op samt stålbue

Jeg har også købt et drivhus, inde i drivhuset har jeg bygget højbede af lærketræ, så jeg får mest muligt ud af pladsen og kan dyrke mange forskellige grøntsager og frugter. Jeg har allerede plantet tomater, agurker, chili, peberfrugt, en enkelt squash og et par buskbønner derud.

Er så glad for nu at have et sted, hvor jeg også kan forspire alle mine planter. Til forspiring bruger jeg Pindstrup Minikap, som er forspiringsbakker med selvvanding. Jeg har brugt dem i flere år nu med stor succes!

sort drivhus med højbede indeni
nyplantede tomatplanter i drivhus

Nederst i haven har jeg lavet to sekskantede bede, også af højbedsrammerne fra Pindstrup. For at lave de to bede skal du bruge 3 pakker højbedsrammer. De lange sider fra dem samles til én sekskant og det samme med de korte sider. Så får du bede med en anderledes form og jeg synes det passede godt til bunden af haven. Her har jeg plantet bærbuske, rabarber og jordbær.

Omkring der hvor bedene stod var der en del ukrudt, så her har jeg dækket jorden med ukrudsdug der selv nedbrydes efter 5-6 år og toppet med Pindstrup Dækbark. Jeg kommer til at lave huller i dugen som jeg vil fylde med muld og dyrke både squash og græskar ovenpå barken. Det gjorde jeg også i min gamle køkkenhave.

sekskantede højbede af pallerammer
dækbark i køkkenhaven

Jeg glæder mig til at vise jer haven til sommer, når bedene er fyldt med en masse skønne grøntsager og det hele er grønt og frodigt.

Følg med på min Instagram @Englerod for løbende at se opdateringer fra haven.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.