Rugboller med Pastinakker og Hørfrø

Skønne grove og saftige boller med revede pastinakker, rugmel og hørfrø. Opskriften er inspireret af min opskrift på gulerodsboller, men ændret så de er mere rustikke og indeholder andre ingredienser. Jeg elsker at bage med grøntsager, både gulerødder, pastinakker, squash og rødbede. Det giver brødet en saftig krumme og de holder sig friske i flere dage.

Pastinakker en rigtig nordisk spise, de er i sæson længe fordi de er gode at vinteropbevare og kan holde sig længe. Så du kan altså spise de danske rodfrugter fra høst sidst på sommeren eller i efteråret og helt til og med starten af foråret. Pastinakkerne er også en klimavenlig spise når de er i sæson – netop fordi de gror lokalt i Danmark, men også fordi de kan holde sig vinteren over. Jeg vil i år gro pastinakker i min have, da jeg har planer om at jeg vil gemme dem vinteren over.

Du kan også prøve at panere pastinakkerne også kaldet krigsfisk. Skær dem først over på langs i ca. 1 cm skiver. Forbag dem i ovnen i ca. 10 minutter ved 200 grader varmluft og vend dem i en tyk dej af kikærtemel (eller hvedemel) og herefter rasp. Steg dem på panden med olie eller bag dem færdige i ovnen i ca. 20 minutter. Du kan finde min opskrift på æggefri panering her.

Gro dine egne pastinakker

Du kan så pastinakker fra maj måned og til og med starten af juni. De sås direkte på friland i en 1-2 cm dyb rille. Når pastinakkerne kommer op skal der udtyndes så de har en afstand på ca. 10-15 cm. Vær opmærksom på at planten fylder meget både nedenunder jorden, men også ovenpå. Jeg vil ikke anbefale at gro pastinakker i små højbede, friland eller store aflange bede er mest optimalt. Sørg for at så dem med afstand til andre planter, så de ikke skygger for dem. De kan høstes fra efteråret og vinteropbevares eller blive siddende i jorden vinteren over da de tåler frost.

Saftige boller med pastinakker, rugmel og hørfrø

Lækre boller med pastinakker der gør bollerne ekstra saftige i flere dage. Bag dem ekstra store (ca. 12 stk) og brug dem som sandwichboller eller bag dem små (ca. 18 stk.) og spis dem vegansk smørbar eller andet lækkert pålæg.
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid20 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
Samlet tid2 timer 5 minutter
Antal: 18 boller
Forfatter: Johanne Mosgaard

Equipment

 • En røremaskine eller en skål og en røreske
 • Bagepapir eller silikonemåtte

Ingredienser

 • 50 g gær
 • 1 tsk salt
 • 6 dl lunken vand
 • 2 dl soja- eller havreyoghurt
 • 100 g rugflager
 • 50 g hørfrø
 • 200 g fintrevet pastinak
 • 250 g rugmel
 • ca. 700 g hvedemel

Sådan gør du

 • Rør gær ud med salt og lunken vand. Det er oplagt at bruge en røremaskine, men dejen kan også røres sammen i en skål. Tilsæt yoghurt, rugflager, hørfrø og fintrevet pastinak. Tilsæt også rugmel og lad røremaskinen køre lidt.
 • Tilsæt hvedemel lidt efter lidt og lad røremaskinen køre imellem. Lad røremaskinen ælte dejen rigtig godt igennem i op til 10 minutter. Lad dejen hæve i en times tid i røremaskinens skål, på køkkenbordet og tildækket med et rent viskestykke.
 • Beklæd to bageplader med bagepapir og brug nu to spiseskeer til at forme dine brud. Prøv og form dem så runde som muligt. Dæk bollerne med rene viskestykker. Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.
 • Tænd ovnen til 200 grader varmluft. Bag hver bageplade for sig selv i ca. 20 minutter. Lad bollerne køle af på en rist inden servering (ellers vil de være lidt klæg). Server f.eks. med vegansk smørbar eller brug bollerne som sandwich boller.

Hvis du laver opskriften, så må du meget gerne tagge på @Englerod via Instagram. Jeg elsker at se når mine opskrifter bliver brugt og så ved at jeg skal blive ved med at dele flere opskrifter.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.