Spidskålssalat med bagte gulerødder, tofeta og pesto

Vejret giver mig virkelig lyst til at spise friske sommerlige salater for tiden. Denne salat er lavet på råvarer som vi dyrker i Danmark i en del af året, så til sommer når både dansk spidskål og gulerødder er i sæson er den helt oplagt. Det er den bestemt også her i foråret, hvor vi dog må nøjes med at købe udenlandske grøntsager indtil de danske dukker op!

Salaten her egner sig både som en måltidssalat, men helt bestemt også oplagt som tilbehør.

Opskrift Sommersalat Vegansk

Skøn salat med bagte gulerødder, spidskål, speltkerner, tofeta og pesto

Lækker og sommerlig salat med friske danske råvarer. Server den som en måltidssalat fx til frokost til to personer eller som tilbehør til fire personer.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid25 minutter
Samlet tid30 minutter
Ret: Salat
Køkken: dansk
Forfatter: Johanne Mosgaard

Ingredienser

  • 1/2 spidskål jeg har brugt et lille øko spidskål

Bagte gulerødder

  • ca. 500 g gulerødder
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 tsk tørrede urter fx ramsløg eller basilikum
  • 1/2 tsk salt

Kogte speltkerner

  • 3 dl speltkerner du kan også bruge perlebyg, boghvedekerner osv.
  • 5 dl vand
  • lidt salt til kogning

Tofeta

  • 200 g fast tofu
  • 2 spsk gærflager kan undlades - men gør din tofeta ekstra lækker
  • 1/2 tsk hvidløgspulver
  • 1/2 tsk muskatnød
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk tørret dild

Pesto

  • 1 stor håndfuld friske gulerodstoppe eller basilikum
  • 1-2 spsk olivenolie
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk gærflager kan undlades
  • salt og peber
  • evt. lidt vand

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
  • Skyl spidskål og skyl og skrub gulerødderne, men behold skrællen på, hvis du bruger økologiske gulerødder. Skær gulerødderne i ca. 0,5-1 cm tykke skiver. Skær spidskål over på langs, fjern den grove del i midten og snit det halve spidskål fint, masser spidskålen, så den er knapt så grov og læg det til side.
  • Vend gulerødderne med olie, tørrede urter og salt i et ovnfast fad og bag dem i ca. 25 minutter.
  • Mål speltkernerne af og hæld dem i en sigte og skyl dem grundigt i rindende vand. Hæld dem i en gryde og tilsæt 5 dl vand og en smule salt. Lad dem koge ca. 20 minutter, sørg for de stadig har lidt bid og ikke er overkogte.
  • Smuldre tofu med dine fingre. Tilsæt gærflager, hvidløgspulver, dild og salt og rør det sammen. Denne tofeta kan bruges til en masse forskellige salater.
  • Lav din pesto ved at tilsætte gulerodstoppe eller basilikum til en minihakker. Tilsæt også lidt olie, hvidløg, gærflager, salt og peber. Hak det helt fint. Tilsæt en smule vand hvis nødvendigt.
  • Din salat er nu klar til at blive samlet: kogte speltkerner, finthakket spidskål, bagte gulerødder, tofeta og pesto. Simple ingredienser, men super lækkert!

Noter

Gærflager er inaktiv gær der giver en fantastisk smag til din madlavning. Fx saucer, gryderetter, dressinger mm. Du finder det i helsekostbutikker og online.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.