Boganmeldelse + opskrift på nøddefrikadeller og råkostsalat

SLANK – Plantemad fra mit grønne køkken af Claus Dalby

Reklame (anmeldereksemplar modtaget i gave). Reklamelinks er markeret med *.

Claus Dalby, ja ham med de grønne fingre, har udgivet en slankebog med plantemad og jeg har været så heldig, at få fingrene i et eksemplar. Jeg vil i dette indlæg give en lille gennemgang af bogens indhold og så har jeg fået lov til at dele to skønne opskrifter fra bogen på nøddefrikadeller og en skøn råkostsalat.

SLANK af Claus Dalby er ikke en lille tynd bog, men en ordentlig moppedreng af en kogebog. Forsiden er farverig og med et billede af Claus der står med en stor kasse grøntsager i haven. I bogens forord fortæller Claus om sin livsstilsændring og hvordan han har tabt imponerende 40 kilo ved at lave simple ændringer i sin kost og hverdagsrutiner. Selvom kogebogen er helt plantebaseret, så fortæller Claus at han stadig spiser lidt kød og fisk, som han i dag opfatter som tilbehør og ikke hovedelementet; nu har grøntsagerne fået hovedrollen.

Vi kender Claus for hans kreativitet i haven og det har han bestemt også ført videre i denne bog. Claus fortæller i bogen om præsentation af maden og hvilken indvirkning det har på appetitten. Dernæst viser han den flotteste køkkenhave, som jeg er drønmisundelig på og virkelig er blevet inspireret af når jeg til foråret skal anlægge min køkkenhave.

Kogebogen er primært en salatbog, men ikke bare kedelige ”iceberg-tomat-agurk-salater”,men smukke, mættende og nærringsrige salater. I starten af kogebogen gennemgår Claus råvarer og deler nemme dressinger. De råvarer Claus bruger, er råvarer der kan købes i helt almindelige supermarkeder, med undtagelse af nogle enkelte grøntsager som man måske skal på et grøntsagsmarked eller i en grønthandel for at finde. De fleste af de grøntsager han bruger i bogen er også grøntsager der dyrkes i Danmark, så derfor er det oplagt at bruge mange af hans opskrifter så det passer efter sæsonen. Selvom kogebogen primært indeholder salater, så finder du også opskrifter på suppe, rugbrød og grøntsagsfrikadeller.

Målgruppen til bogen er meget bred. Kogebogen er en bog jeg ville give i gave til min svigermor der ikke som sådan er til Vegansk mad, mener glad for salater og grøntsager. Hun bladrede hurtigt i bogen da hun var på besøg og nogle dage efter ringede hun og sagde: ”kan du ikke lige tage Claus Dalbys kogebog med herned næste gang, så skal vi prøve en af opskrifterne”. Min bedstemor der en flittig salat-og grøntsagsspiser ville også elske kogebogen. Hvorimod jeg nok ikke ville givebogen til min 19-årige lillesøster der er veganer, da hun ville foretrække en anden type mad: smoothies, bowls og lignende. 


Netop derfor er Claus’ kogebog en kogebog der har manglet på markedet. En kogebog til folk der ikke er veganere, men ønsker at spise mere plantebaseret. En kogebog for folk der elsker skønne salater med råvarer de kan udtale navnet på.Jeg er helt sikker på at kogebogen bliver et hit og giver mine varmeste anbefalinger.


Kogebogen kan købes lige her*.

Nøddefrikadeller med rosmarin

Ret: Hovedret

Ingredienser

 • 200 g hasselnødder
 • 400 g squash
 • 200 g kartofler
 • 50 g skalotteløg
 • 3 fed hvidløg
 • Rosmarin, frisk eller tørret
 • 4 spsk chiafrø
 • 100 g havregryn
 • 1-2 dl plantemælk
 • Olie til stegning
 • Salt og peber

Sådan gør du

 • Rist hasselnødder på en tør pande.
 • Blend squash, kartofler og hassselnødder i en foodprocessor.Alternativt kan squashen og kartoflerne rives, og nødderne hakkes med en kniv.
 • Læg farsen på et rent viskestykke og knug så meget af væden med en kniv.
 • Hak løg og hvidløg og steg dem i olie.
 • Hak rosmarinen fint.
 • Rør løgene i farsen sammen med rosmarin, chiafrø, havrregrynog mælk. Farsen skal være ret fast.
 • Smag til med salt og peber og lad farsen hvile en halv times tid.
 • Form ti-tolv frikadeller med hænderne og pres dem godt sammen.
 • Steg frikadellerne på en pande.

Råkostsalat med kål og gulerødder

Ret: Salat

Ingredienser

 • 200 g gulerødder
 • 200 g rød spidskål
 • 200 g rosenkål
 • 200 g æble
 • 200 g grønkål
 • Citrondressing
 • 4 spsk økologisk ekstra jomfruolivenolie
 • 2 spsk citronsaft
 • 1 spsk rørsukker eller sirup
 • 2 tsk sennep
 • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

 • Hak alle ingredienser groft
 • Kom dem i en foodprocessor eller hak dem meget fint med en kniv.
 • Rør dressingen sammen og tilsæt til salaten.
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.