Spicy Grøntsagsfalafler

Falafler er nok en af de ting (udover hummus), som mange forbinder med vegansk mad – når de altså ikke tror at man lever af græs. Jeg lavede for et par måneder siden en opskrift på falafelruller som skulle bages i ovnen. De havde dog desværre tendens til at blive lidt tørre, og jeg har derfor eksperimenteret siden. Opskriften på falafelrullerne er slettet og er erstattet af denne opskrift. Disse falafler kan både dybsteges, steges på panden og bages i ovnen.

Der er ingen tvivl om at dybstegning er usundt, derfor giver jeg dig i denne opskrift mulighed for at tilberede falaflerne på flere forskellige måder. Resultatet bliver aller bedst ved dybstegning, men de er stadig skønne når de er stegt på panden eller bagt i ovnen. 

falafler

Opskrift til 4-6 personer

300 gram tørrede kikærter* (lægges i blød i koldt vand i 10-12 timer)

2 håndfulde frisk persille

1 rødløg

150 gram revet sød kartoffel el. bagekartoffel

2 tsk. stødt koriander

2 tsk. stødt spidskommen

1 dl vand

150 gram frosne ærter

1 lille rød peberfrugt

1 frisk chili

50 gram majs

150 gram kikærtemel**

evt. ca.1/2 liter rapsolie til dybstegning eller en smule raps- eller olivenolie til stegning på panden

*Tørrede kikærter kan ikke ersattes af kikærter på dåse

**Alternativt hvedemel, hvis man tåler gluten

Når de tørrede kikærter har lagt i blød i 10-12 timer, sorteres vandet fra. Det er vigtigt at du IKKE koger dem. I en skål blendes kikærterne med frisk persille, løg, revet sød kartoffel, koriander, spidskommen og vand. Blend det grundigt sammen i en skål med en stavblender, eller i en foodprocessor, indtil der ikke er klumper tilbage.

Optø de frosne ærter, hak rød peberfrugt og chili i små fine tern, og tilsæt de tre sammen med majs. Blend det hele groft, med en stavblender elller i foodprocessor, så der stadig er lidt hele stykker tilbage. Tilsæt kikærtemel lidt efter lidt, indtil konsistensen er rimelig fast.

Start med at rulle hele “farsen” til små runde kugler.

Dybstegning

Vælger du at dybstege falaflerne, hældes olie i en lille gryde – så meget at falaflerne kan dækkes. Varm olien op og når olien er varm skrues varmen lidt ned. Læg ca. 4-5 falafler i olien ad gangen og lad dem koge i ca. 2 minutter. Tag dem op og læg dem på en tallerken med et stykke køkkenrulle, så køkkenrulle kan suge lidt af det overskydende olie.

Når du har stegt er det VIGTIGT at du ikke på noget tidspunkt tilsætter vand, skyller instrumenterne med vand, eller hælder olien ud imens den stadig er varm. Når du er færdig med at bruge olien, skal den køle HELT af. Du kan vælge at gemme olien til senere brug. Si eventuelle madrester fra og hæld olien på en lufttætflaske. Vælger du at smiden olien ud, er det bedst at skille sig af med olien sammen med det almindelige affald, da det kan tilstoppe både vask og toilet.

Et lille tip fra Henriette Lysholt:  “Lad det køle helt af, hæld det på en tom juicekarton (plantemælkskarton) med skruelåg, eller blot en frysepose som du kan binde knude på og så i skraldespanden”.

Stegning på panden

Steg falaflerne i en smule olie på en god slip-let pande, indtil falaflerne er gyldne på alle sider. De kan blandt andet formes som burgerbøffer og bruges i en lækker veggieburger.

Bagt i ovnen

Bag falaflerne i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 15- 20 minutter.

—-

Server falaflerne i pitabrød, wraps, som erstatning for kødboller, i en sandwich eller til salat.

8 Comments
 1. kan man fryse dem ned? de ser rigtig lækre ud. jeg vil prøve at lave en hel masse af dine opskrifter i sommerferien, og så fryse det ned

  1. Hej Line
   Det kan du sagtens. Lyder som en god plan, så kan du tage op efter behov og varme dem i ovnen 🙂
   Rigtig god fornøjelse.
   Mvh
   Johanne

 2. Hej Johanne Hvor lyder de lækre, dem vil jeg helt sikkert prøve.
  Mht. olie er rensningsanlægget meget lidt begejstret for olie i enhver form for afløb, om det være sig køkkenvask, toilet eller kloak-rist ude ved vejen. Den optimale måde at skille sig af med brugt olie er i dagrenovationen. Lad det køle helt af, hæld det på tomt juicekarton med skruelåg eller blot en frysepose som du kan binde knude på og så i skraldespanden. Så er alle glade og der er ikke et øje tørt 😉

 3. Jeg lavede dine falafelruller for første gang forleden, og syntes de var rigtig gode 🙂 Ikke tørre eller noget.
  Men vil da prøve dem her også….

  Olien fra dybstegning kan sagtens bruge flere gange. Fjern stegefnuller med en hulske mens olien er varm, og hæld den tilbage i flasken, når olien er kold.

  1. Hej Søren.
   Det er jeg glad for at du synes – jeg tror faktisk også at jeg “aktiverer” opskriften på falafelrullerne igen 😉

   Godt fif med olien – det bruger jeg også selv. Det må jeg hellere skrive på opskriften. Tak fordi du lige var opmærksom.

   Hav en dejlig aften.

   Med venlig hilsen
   Johanne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.