Rugbrød med surdej, revet kartoffel og masser af kerner

Opskrift på hjemmebagt rugbrød med surdej, revet kartoffel og masser af kerner. Jeg orker ikke kedelige rugbrødsmadder… MEDMINDRE rugbrødet er hjemmebagt, saftigt og fuld af smag. Så det er blevet en ting jeg sjældent går på kompromis med. Køber vi et almindelige købe-rugbrød ender vi ofte med at smide halvdelen ud, men når jeg bager dette brød, bliver hver en krumme spist og min datter får rent faktisk spist de rugbrødsmadder jeg giver hende med på madpakken. 

Opskriften er egentlig ikke så kompliceret. Du skal bruge en surdej. Det er ikke raket videnskab, men kræver at du bruger lidt tid på at starte den op (eller arver en portion fra en du kender) og at du sørger for at fodre den en gang om ugen. Jeg arbejder på en guide til, hvordan du starter din egen surdej fra bunden, men guiden skal gennemtestes og kræver lidt mere arbejde før jeg er helt tilfreds med at dele den.

Videoen i opskrifterne går stærkt og er blot lavet for blikfang til Instagram og for at vise hvor simpelt det er at lave brødet. 

Rugbrød med surdej og kartoffel

Hjemmebagt rugbrød med surdej, revet kartoffel og masser af kerner

Saftigt rugbrød med masser af smag. Det her brød holder sig saftigt i mange dage, hvis det altså ikke er spist inden. Herhjemme står min rugsurdej i køleskabet når den ikke bliver brugt og så fodrer jeg den hver weekend og bager friskbagt brød.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid1 time 20 minutter
Iblødsætning af kerner10 timer
Samlet tid1 time 30 minutter
Ret: Bagværk
Køkken: dansk
Antal: 1 rugbrød
Forfatter: Johanne Mosgaard

Equipment

 • Rugbrødsform eller brødform

Ingredienser

Dag 1:

  Iblødsætning af kerner

  • 100 g knækkede rugkerner
  • 200 g frø og kerner fx 75 g solsikkekerner, 75 g hørfrø og 50 g sesamfrø
  • 3,5 dl vand

  Dag 2:

   Fodring af surdej

   • 100 g rugmel
   • 100 g lunkent vand
   • 100 g rugsurdej

   Resten af ingredienserne til rugbrødet

   • 5 g gær kan undlades
   • 3 dl vand
   • 10 g salt
   • 150 g rugsurdej
   • 300 g rugmel
   • 100 g revet kartoffel du kan også bruge revet gulerod, pastinak eller jordskok
   • olivenolie til at smøre formen
   • sesamfrø til topping

   Sådan gør du

   Dag 1:

   • Hæld kerner og frø i en skål med vand og stil skålen i køleskabet i mindst 10 timer. Passer med at du kan sætte dem over aftenen inden du skal bage.

   Dag 2:

    Fodring af surdej (4-6 timer før bagning)

    • Bland rugmel, vand og surdej. Hæld i et glas, dæk med et rent klæde og lad det stå på køkkenbordet i 4-6 timer til det er hævet til ca. dobbelt størrelse. Surdejen skal dufte syrligt - så er den klar.

    Dejen til rugbrødet

    • Rør gær ud med vand og salt. Tilsæt 150 g af den fodrede surdej (gem resten i et glas med låg og stil den i køleskabet til næste gang du skal bage). Tilsæt også rugmel og revet kartoffel. Rør dejen godt sammen. Hvis du har en røremaskine, kan du med fordel ælte den godt igennem i røremaskinen.
    • Smør en form med olivenolie, fx en rugbrødsform, men en almindelig brødform kan også bruges. Hæld rugbrødsdejen i formen og smør den helt flad med en dejskraber. Prik huller i overfladen af dejen med en gaffel og drys med sesamfrø.

    Hævning

    • Dæk formen med et vådt viskestykke og lad den hæve på køkkenbordet i 8-12 timer (i de koldere måneder op til 24 timer). Dejen skal hæve ca. 70-80%, men det afhænger også lidt af hvor aktiv din surdej er og rumtemperaturen.

    Bagning

    • Bag rugbrødet ved almindelig ovn ved 180 grader i ca. 1 time og 20 minutter. Tag brødet ud af ovnen og vend det ud af formen. Lad det køle af på en bagerist. Skær ikke i brødet før det er HELT kølet af (selvom det er fristende). Dette er vigtigt, da de rugbrød skal have tid til at sætte sig.
    • Opbevar dit friskbagte brød i en lufttæt beholder eller pose. Jeg elsker friskbagt rugbrød med hummus og avocado. Vi bruger dette rugbrød til madpakkerne og det er et hit!
    1 Comment
    1. Hej Johanne
     Det lyder som en dejlig nem opskrift, og spændende med Kartoffel i 😋 – Men hvornår skal kernerne i? Går ud fra det er når man også tilsætter rugmel og Kartoffel, men synes ikke jeg kan se det nævnt nogle steder?

     Bedste hilsner Trine

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.