Nemme speltboller med havregryn og mandler

Saftige speltboller, koldhævede og virkelig nemme at lave. Som nybagt selvudnævnt speltmor, vil jeg selvfølgelig starte morlivet med, at dele en opskrift på speltboller. De er super nemme, at lave. Stil dem over om aftenen, lad dem hæve natten over i køleskabet og smid dem i ovnen næste morgen. Er du ikke til speltmel, kan opskriften sagtens laves med almindeligt hvedemel. Du kan også skrifte halvdelen af melet ud med fuldkornsmel. 

Marts måned har været en ret vild måned på hjemmefronten. Den 1. marts startede min barsel officielt. Jeg nåede lige præcis 0 dages barsel, da vores datter besluttede sig for, at komme præcis en måned før termin. Jeg havde ellers planlagt, at fylde fryseren med mad og færdiggøre en masse småprojekter herhjemme. Det nåede jeg af gode grunde ikke. Min mand var ude og rejse med arbejdet og nåede derfor ikke hjem til fødslen. Jeg klarede alle veer alene og min veninde nåede kun lige med til fødslen. Alting gik meget stærkt. Kort sagt, så var jeg meget tæt på, at føde i en ambulance på E45 i snestorm.

Nu er vi ovenpå igen. Hjemme i huset i skoven og vi nyder vores lille babyboble. Nu skal vi finde en balance i hverdagen mellem amning og bleskift. Hold nu fast et skønt lille menneske vi har skabt. Hun er SÅ smuk, mild og skøn. Indtil videre en meget nem baby (spørg mig igen om måned).

Efter tre ugers pause fra køkkenet er jeg endelig tilbage. Når baby sover i vuggen mellem stuen og køkkenet eller i en strækvikle ind til mig, kan jeg hygge mig lidt med madlavning og samtidig holde øje med hende.

koldhævede speltboller

Koldhævede speltboller med havregryn og mandler
Author: Johanne Mosgaard
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 9-15 boller
Lækre saftige koldhævede speltboller. Hvis du har en røremaskine, er det oplagt at bruge den, men bollerne kan også sagtens røres sammen i en skål med en grydeske.
Ingredients
 • 25 g økologisk gær
 • 1 tsk salt, f.eks. havsalt eller himalaya
 • 6 dl koldt vand
 • 0,5 dl olivenolie
 • 2 spsk æblecidereddike
 • 150 g mandelsplitter eller finthakkede mandler
 • 100 g havregryn
 • 600 g speltmel
Instructions
 1. Opløs gær med salt og vand i en skål. Tilsæt olivenolie og æblecidereddike.
 2. Tilsæt mandelsplitter, havregryn og til sidst speltmel lidt efter lidt under omrøring.
 3. Har du en røremaskine er det oplagt at bruge den. Lad den gerne køre i 5-10 minutter, så dejen bliver godt æltet igennem. Hvis du ikke har en røremaskine, er det også fint at røre dejen sammen med en grydeske.
 4. Dæk skålen til med film eller et viskestykke og stil skålen i køleskabet i minimum 6 timer, gerne længere.
 5. <b>Efter hævning:</b> forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Dæk en bageplade med bagepapir.
 6. Tag forsigtigt, uden at ødelægge lufthullerne i dejen, dej op med to spiseskeer og læg dem som boller på bagepladen.
 7. Du kan enten lave 9 store boller som bages i ca. 30-35 minutter eller 15 mindre boller som bages ca. 25-30 minutter. Bag bollerne til de er let gyldne og har en hul lyd når du banker på undersiden af bollerne.
 8. Lad bollerne køle helt af på en bagerist når de er bagt færdige. Skærer du dem op med det samme de kommer ud af ovnen, vil de virke klæg. De skal have lov til at køle af for bedste resultat, så får du luftige og saftige boller, der også er lækre at spise et par dage efter de er bagt.
 9. Server bollerne med smørbar eller andet lækkert pålæg. De er også oplagt, at bruge som sandwichbrød.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.