Chili sin carne med Et Lille Twist

Reklame for Bonduelle 

Forskellen på chili sin carne og chili con carne er ordene “sin” og “con“, som oversættes til chili uden kød og chili med kød. Min variant af denne klassiske gryderet er naturligvis uden kød, men stadig mættende og smagfuld. Denne opskrift er blot et bud på, hvordan en chili sin carne kan laves, men du kan selvfølgelig variere krydderierne og tilsætte endnu flere grøntsager, lige som du har lyst. 

Som jeg tidligere har nævnt her på bloggen og i min kogebog Vegansk, så bruger jeg gerne bønner og linser på dåse i min madlavning. Det der med at huske at stille bønnerne i blød og koge dem på forhånd, er altså ikke noget jeg får gjort i det daglige. Har jeg ekstra god tid en weekend koger jeg gerne en stor portion bønner, kikærter og linser og fryser dem ned i mindre portioner, men må indrømme, at det er sjældent.

Bonduelle har netop lanceret små dåser med 80 g kogte kidneybønner, kikærter og majs til mindre portioner. Hvis du f.eks. kun lige skal bruge dem i en salat eller til en mindre portion, de kalder dåserne “Det Lille Twist“. Netop derfor er et samarbejde med Bonduelle perfekt til denne opskrift, da jeg bruger bønner på dåse, for at gøre retten nem at lave, men også fordi at denne opskrift er lavet til 2-3 personer. Er i flere, skal du selvfølgelig bare gange portionen.

Bruger du mad på dåse, vil jeg opfordre dig til, at huske at affaldssortere. Dåserne skal IKKE smides ud med dit almindelige affald. I min kommune er vi så heldige, at vi har en container, hvor der er opdelt i dåser, plastik, pap og papir. Samme opdeling har jeg i min affaldsskuffe i køkkenet. Alternativt kan du samle dåserne sammen for en måned, og tage dem til genbrugsstationen. Så vidt jeg ved, kan ca. 95% af dåserne genbruges, hvilket er en kæmpe forskel fra de 0% der vil blive genbrugt, hvis du smider dem ud sammen med resten af dit skrald. Blot en venlig opfordring herfra.

chili sin carneChili sin carne

5 from 1 reviews
Chili sin carne med et lille twist
 
Forberedelsestid
Koge-/bagetid
Tid i alt
 
En fyldig og mættende gryderet der er super nem, at lave i en travl hverdag.
Af:
Opskrift til: 2-3 personer
Ingredienser
  • Olie til stegning
  • 1 tsk paprika
  • 1-2 tsk chiliflager eller 1 frisk chili (juster efter smag)
  • 1 tsk spidskommen
  • ½ tsk kanel
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stor gulerod
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1,5 dl kogende vand
  • ½ tsk grøntsagsbouillonpulver
  • 1 spsk tomatkoncentrat
  • 1-2 spsk finthakkede soltørrede tomater
  • 10 g mørk chokolade (gerne 85%)
  • 80 g valnødder
  • 80 g kogte kidney bønner (svarer til en dåse Det Lille Twist fra Bonduelle)
  • 80 g søde majs (svarer til en dåse Det Lille Twist fra Bonduelle)
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Til servering:
  • Brune ris (kan også erstattes af f.eks. quinoa, perlebyg eller lignende)
  • Havrefraiche eller sojayoghurt
  • Avocado
Fremgangsmåde
  1. Hvis du vil servere brune ris til, så sørg for at sætte dem over inden du begynder på gryderetten. Kog dem efter pakkens anvisning.
  2. Varm en gryde med lidt olie og svits krydderierne.
  3. Hak løg og hvidløg fint, svits med i gryden til løgene er gennemsigtige.
  4. Skær gulerod i fine små tern og steg dem med under omrøring.
  5. Tilsæt hakkede tomater. Bland kogende vand med grøntsagsbouillon og tilsæt også i gryden sammen med tomatkoncentrat, soltørrede tomater og mørk chokolade.
  6. Læg låg på gryden og lad retten simre i 5-7 minutter ved middel varme indtil gulerødderne er kogte, men stadig har en smule bid. Sørg for at røre til bunds i ny og næ.
  7. Hak valnødder fint og tilsæt i gryden sammen med kogte kidney bønner og søde majs.
  8. Lad retten simre ved lav varme et par minutter og smag til sidst til med salt og peber. Du kan også tilsætte ekstra chili, hvis du ikke synes retten er blevet stærk nok.
  9. Server gryderetten med kogte brune ris, avocado og havrefraiche eller sojayoghurt.
Noter
Hvis du ikke tåler nødder, kan de erstattes af knuste solsikkekerner eller finthakkede svampe

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.