Guide til Vegansk Sushi

Jeg elsker sushi og når det er hjemmelavet, elsker jeg at gøre ekstra meget ud af det. For mig er sushi ikke kun tang, ris og grøntsager rullet sammen. Der skal være masser af smag og så skal der gøres noget ud af anretningen. Jeg har tidligere undervist i Sushi i både Aalborg, Frederikshavn og Århus, hvor jeg lærte mine kursister, hvordan man laver sushi fra bunden og hvordan man anretter det flot. Jeg vil derfor give mine bedste tips videre til dig i dette indlæg, håber de kan bruges som inspiration til, at lave grøn sushi. 

Sushi behøver på ingen måde indeholde fisk for, at være lækkert eller for at være “rigtig” sushi. Det er en ret, der er super nem, at lave vegansk eller vegetarisk og smager skønt, så længe der bliver gjort noget ud af fyldet.

Udstyr

Bambusmåtter (til at rulle din sushi), husholdningsfilm (for at dække bambusmåtten, blandt andet når du skal lave inside-out maki), et spækbræt, en skarp kniv, et stort fad til ris og et fad til at anrette din sushi.

Tang

Til sushi bruges Nori tang plader. Det kan købes hos de fleste supermarkeder eller hos asiatiske specialbutikker, hvor du ofte kan købe større portioner billigt.

Ris, quinoa eller blomkål

Du kan bruge traditionelle sushi ris, sorte sushi ris (fås hos asiatiske specialbutikker), quinoa eller revet blomkål. De sidste to er sværere, at bruge da de ikke klistrer som rigtige sushi ris gør, her skal der være en form for spread eller mayo på tangen for, at det kan hænge ved. Derfor foretrækker jeg, at bruge rigtige sushi ris. Du kan også farve sushi risen ved, at tilsætte gurkemeje (for gule ris) eller revet rødbede (for lyserøde ris) når du koger risende. Kog sushi risene eller quinoa efter pakkens anvisning og hæld dem i et fad. Vend de kogte ris eller quinoa med risvinseddike. Det giver risen den helt rigtige syrlige smag.

Grøntsager

Agurk, avocado, peberfrugt, gulerødder, asparges, sukkerærter og radiser, er de grøntsager jeg bruger aller mest. Udover grøntsager smager frisk moden mango også skønt i sushi.

Andet fyld

Sushi kan bestå af lige det fyld du bedst kan lide og kan varieres på mange forskellige måder. For at give min sushi lidt bid kan jeg godt lide at bruge stegt tofu eller tempeh. Jeg har også blevet ret vild med, at bruge f.eks. LikeMeat Veggie Golden Nuggets, da de giver en perfekt crunchy bid til sushi. Du kan også panere tofu eller grøntsager. Derudover laver jeg gerne en hjemmerørt mayo som jeg blander med chilisovs. Jeg bruger chili mayo inde i rullerne.

Topping (pynt)

Jeg elsker at anrette sushi’en flot. Jeg bruger blandt andet karse, tangkaviar (Cavi-art fås i de større supermarkeder),  avocado, radiser og chili mayo.

Tilbehør

Sojasauce (tamari for glutenfri variant), syltede ingefær og wasabi. Jeg køber også gerne Wakeme tangsalat på frost hos min lokale asiatiske specialbutik. Så kan jeg tø den op og servere sammen med sushi. Tangsalaten serverer jeg med fintsnittet radiser og stegte pinjekerner eller mandler.

Brug resterne til friske forårsruller (med rispapir)

Jeg har altid skåret for meget fyld. Et lille tip er, at bruge resterne af fyldet til, at fylde i friske forårsruller med rispapir. Rispapir kan købes hos de fleste supermarkeder eller asiatiske specialbutikker.

 

  

Et opslag delt af Johanne Mosgaard (@englerod) den

Hvordan?

Start med at tilberede ris efter pakkens anvisning. Hæld de varme ris i et fad og lad dem køle af. Vend dem med risvinseddike og lad dem køle helt af inden brug.

Imens risene køler af tilbereder du alt fyldet. Få lavet chili mayo (ved at blande vegansk mayo med chilisovs). Udhul agurk og skær den i lange tynde strimler, skær peberfrugter i lange tynde strimler, avocado i skiver. Mariner og steg tempeh, tofu eller veganske nuggets, eller hvad du nu ellers vil bruge af fyld. Bare du har det hele klar til når du skal i gang med, at samle dine ruller. Sørg for, at holde køkkenet rent, og ryd op undervejs.

Du kan både lave helt almindelig Maki rolls eller California Inside-Out Maki. Jeg lærte at rulle min sushi pænt, ved at nørde film på YouTube. Når du beslutter dig for, at lave hjemmelavet sushi og du alligevel skal stå i køkkenet i flere timer. Så gør noget ud af anretningen, så du også er stolt af resultatet.

Her er en lille video af Avant-Garde Vegan (der i øvrigt har en genial YouTube kanal) der viser, hvordan man laver almindelige maki ruller og inside-out maki. Rigtig god fornøjelse.

Se også “Blomkåls sushi med gurkemeje og grønt” og “Quinoa Sushi“. 

3 Comments
  1. Hej Lone
   Mange tak. Nej det gør jeg ikke normalt. Kun hvis jeg skal lave mini sushi stykker.
   Rigtig god fornøjelse.
   De bedste hilsner
   Johanne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.