Hjemmelavet havremælk

Havremælk er nok en af de nemmeste og billigste plantemælk at lave selv. Det kræver kun få ingredienser som du sikkert allerede har i dit køkken og tager mindre end 10 minutter at lave. 

 havremælk

5 from 1 reviews
Hjemmelavet havremælk
Forberedelsestid
Koge-/bagetid
Tid i alt
Af: Johanne Mosgaard
Opskrift til: 1 liter havremælk
Ingredienser
 • 100 g havregryn
 • 1 liter koldt vand
 • 2 tsk. solsikkelecithin (sørger for at mælken ikke skiller)
 • Redskaber: En blender, en si og et osteklæde eller rent viskestykke
Fremgangsmåde
 1. Blend havregryn, vand og solsikkelecithin godt igennem et par minutter.
 2. Læg en si over en skål og dæk sien med et osteklæde eller et rent viskestykke. Du kan også få en nøddemælkspose (nut milk bag) som er beregnet til netop plantemælk og kan genbruges).
 3. Hæld den blendede havremælk igennem lidt efter lidt og vrid det sidste vædde ud af klædet, så der kun er havrepulpen tilbage i klædet og den færdige havremælk i skålen.
 4. Hæld det på en flaske eller en kande, gerne en der kan lukke tæt. Husk at ryste havremælken igennem inden brug hver gang.
 5. Brug din havremælk på din morgenmad, f.eks. havregryn, müsli eller granola. Kan også bruges i smoothies eller i madlavning.
 6. Holdbarheden er ca. 3-4 dage på køl.
 7. Tip: Ønsker du en sødere havremælk er det lækkert at søde med lidt agave- eller ahornsirup og tilsætte vanilje.
30 Comments
 1. Jeg oplever at havremælken tykner når jeg gerne vil lave cafe latte af den. Kan du hjælpe mig?

  1. Hej Lena
   Beklager mit langsomme svar, jeg fødte min datter få dage før du skrev og lå på sygehuset.
   Hjemmelavet plantemælk er ikke det mest oplagte valg til kaffen, medmindre det VIRKELIG bliver siet godt. Ellers bliver det nemlig lidt havregrød.
   Jeg har skrevet lidt om plantemælk i kaffen her: https://www.englerod.dk/2018/04/10/guide-til-plantemaelk-i-kaffen/
   Måske det kan være til hjælp.
   De bedste hilsner
   Johanne

 2. Hej Johanne ?
  Tak for en fantastisk opskrift!!
  Jeg har en god blender og skal da bare igang!!
  Dog lige et spørgsmål…:
  Da jeg er alene og kun bruger havremælk til min kaffe bruger jeg ikke så meget i løbet af en uge… Jeg vil jeg helst slippe for at skulle lave det hele tiden… Har du en ide til hvordan man kan få det til at holde sig lidt længere? Har du for eksempel eksperimenteret med frysning?

  De bedste hilsner fra Malte

 3. super lækker opskrift på havredrik.. SÅ nemt at lave og smager skønt. Jeg bruger økologisk glutenfri havregryn og økologisk rapsolie. Jeg glæder mig til at bruge flere opskrifter. C

 4. Hej Johanne !

  Jeg er ved at lave havremælk for første gang, da mine børnebørn kommer hjem.
  Jeg må dog lige høre. Hvordan kan det være man skal dræne vandet fra inden blendning, for så at tilsætte vand ?
  Alt det gode sidder jo i vandet du kasserer, eller er der noget jeg misforstår..
  De bedste hilsner
  Karin

  1. Hej Karin
   Det er en opskrift jeg har opdateret flere gange for, at finde det bedste resultat.
   Når man ligger havregrynene i blød danner det lidt en slimet konsistens og derfor kan jeg finde på, at skifte vandet ud for, at få et mindre slimet resultat.
   Jeg er dog kommet frem til, at det bedste resultat er at undlade iblødsætningen, hvis man har en god blender. Så slipper du også for, at skulle smide vandet ud.
   De bedste hilsner
   Johanne

 5. Hej Johanne,

  Jeg har set og brugt flere af dine opskrifter, men føler ikke helt at min blender kan leve op til din. Jeg vil derfor gerne høre hvilken du bruger – og hvilke andre du har kendskab til som er gode. Jeg vil gerne kunne lave bl.a. vegansk is af bananer og andet frugt, men også diverse dressinger, supper, mm.

  Tusinde tak for altid godt indhold 🙂

 6. Hej
  Jeg vil gerne lave havredrikken – men jeg undre mig over, at der står, at vandet skal sies fra, havregrynene i en blender og vand i….. altså smider du vandet ud, som grynene har stået i blød i og hælder nyt vand ved i blenderen? Er det ikke synd, at smide vandet væk?

  1. Hej Anette
   Det kan jeg sagtens forstå, at du undrer dig over. Det er en opskrift jeg har opdateret flere gange for, at finde det bedste resultat.
   Når man ligger havregrynene i blød danner det lidt en slimet konsistens og derfor kan jeg finde på, at skifte vandet ud for, at få et mindre slimet resultat.
   Jeg er dog kommet frem til, at det bedste resultat er at undlade iblødsætningen, hvis man har en god blender. Så slipper du også for, at skulle smide vandet ud.
   De bedste hilsner
   Johanne

 7. Hej Johanne

  Jeg har prøvet at lave havremælk et utal af gange, både ifølge denne opskrift og andre, men lige meget hvad, så “skiller” mælken efter en ½ time. Altså det tunge ligger på bunden, og det andet flyder ovenpå.

  Ved du hvad det kan skyldes?

  De bedste hilsner
  Trine

  1. Hej Trine
   Havremælken skal altid rystes inden brug, det skal dem du køber i butikkerne også.
   De færdigproducerede indeholder ofte lidt olie eller lignende der får det til at binde lidt bedre. Jeg vil snart til at eksperimentere lidt mere med denne opskrift igen, vil prøve med solsikkelechitin, måske kan det hjælpe lidt på “problemet”.
   De bedste hilsner
   Johanne

 8. Har lige lavet havremælk for første gang. Nam nam nam – og jeg elsker at det er den første plantemælk som IKKE skiller i kaffen!!!! Lidt nemmere at spise vegansk synes jeg 🙂 Jeg lavede dog med lidt for lidt vand i og det blev derfor mere som en fløde – det er utrolig så cremet havremælk er, når man presser det gennem et klæde får man helt klistrede fingre – sikkert også super som ansigtsmaske 😉
  KH Matilde

  1. Du kan faktisk bade i det. Da mine Børn havde skoldkopper fyldte jeg badekarret med vand. Puttede havregryn i et par sokker og bandt en elastik om og puttede dem i vandet. Det skulle virke kløstillende

 9. Hey Johanne tak for den skønne og ligetil opskrift på noget der er ellers er alt for dyrt! Har leget lidt med den de sidste 2 dage og det jo helt genialt. Har også et par tips til andre.

  Hvis man smider noget kakaopulver og lidt sirup eller sukker har man hurtigt noget der minder om den brune oatly. Smid frossen banan i for kakaoshake (specielt hvis det skal drikkes med det samme) peanutbutter kan gøre det endnu bedre for nogle. Lidt Chiara og eller hørfrø og så er det super food. ?

  Havre fløde fungerede super i suppe. Nu der pludselig altid planteføde ved hånden. Jeg vil anbefale at bruge en kande eller et blender glas og en stavblender, og så bare lave det på slum, så blir det ikke nemmere og lige i tilpas mængde. Gjorde jeg I øvrigt også med shaken.

  Super blog!

  VH Lasse

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.