Svampede og Krydrede Græskarmuffins med Pumpkin Pie Spice og Cashew Frosting

Jeg havde forleden besøg af et lille filmhold fra DR, der skulle en tur med i min køkkenhave og høste græskar. Derefter lavede jeg flere forskellige retter med græskar, heriblandt disse skønne muffins. De er så svampede og lækre og krydret med en dejlig krydderiblanding a la ‘Pumpkin Pie Spice’, der består af kanel, ingefær, muskatnød, nelliker og allehånde. En krydderiblanding du selv blander, og som du også kan bruge på din havregrød, til en Pumpkin Pie Spice latte eller i andre desserter. Den minder lidt om jul, og brunkage, da den også indeholder nogle af de samme krydderier. Jeg synes den passer rigtig godt i bagværk hele efteråret og vinteren.

Kagen er uden mælk og æg. Til mælken bruger jeg ikke noget alternativ, da der er rigeligt væske fra græskarmos og aquafaba. 

Aquafaba, hvad er nu det?

Aquafaba er væsken/lagen fra en dåse eller karton kikærter. Denne væske kan bruges som et alternativ til æggehvide og kan piskes helt luftig sammen med lidt eddike eller citronsaft. Netop det får denne kage til at være ekstra svampet og lækker. Så i stedet for at smide væsken ud, så gem den til bagværk. Så kan kikærterne bruges til en portion hummus, fx græskarhummus eller i en salat. Så selvom aquafaba lyder som et fancy navn, så er det altså blot et restprodukt fra kikærter, som tilfældigvis er genialt til bagværk uden æg, og et lille stop-madspilds-tip!

Veganske Græskarmuffins med Cashew Frosting

Svampede Græskarmuffins med Cashew Frosting

De bedste og mest svampede muffins med en dejlig krydret smag a la Pumpkin Pie Spice! De skønne muffins kan spises som de er, men er også lækre med en dejlig frosting.
Forb. tid10 minutter
Tilb. tid25 minutter
Græskarmos10 minutter
Samlet tid45 minutter
Ret: Dessert, Kage
Køkken: Amerikansk
Forfatter: Johanne Mosgaard

Ingredienser

Græskarmos

 • 1 græskar fx hokkaido eller butternut squash

Græskarmuffins

 • 1,5 dl aquafaba væsken fra en dåse kikærter
 • 1 spsk æblecider eddike
 • 250 g hvedemel
 • 150 g sukker fx rør- eller kokossukker
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 tsk natron
 • 1 knivspids salt
 • 2 tsk kanel
 • 1/2 tsk stødt ingefær
 • 1/3 tsk muskatnød
 • 1/4 tsk stødt nelliker
 • 1/4 tsk allehånde
 • 1/2 dl olie fx rapsolie
 • 250 g græskarmos

Cashew Frosting

 • 200 g cashewnødder
 • 1 spsk citronsaft
 • 1 tsk friskrevet økologisk citronskal kan undlades
 • 1 dl vand
 • 2 tsk vaniljesukker

Sådan gør du

Græskarmos

 • Flæk græskaret over på midten og fjern kernerne. Hvis du bruger et økologisk græskar kan du med fordel lade skrællen sidde på. Skær græskaret i grove stykker, hæld dem i en gryde og dæk med vand. Kog græskar til de er møre og du nemt kan stikke en kniv igennem stykkerne. Dette tager ca. 10-15 minutter.
 • Hæld vandet fra græskarstykkerne. Blend dem med en stavblender, så du får en helt cremet mos. Lad gerne mosen køle lidt af inden brug. Denne mos kan bruges til at lave græskarhummus, muffins, vafler og meget mere.

Græskarmuffins

 • Forvarm ovnen til 180 grader almindelig ovn. Pisk aquafaba (væsken fra en dåse kikærter) med æblecider eddike til det bliver helt luftigt. Det tager omkring 5-10 minutter før det bliver helt luftigt Jeg bruger røremaskinen med et piskeris.
 • Afvej og bland de tørre ingredienser i en skål.
 • Tilsæt olie, græskarmos og de tørre ingredienser til skålen med det piskede aquafaba. Pisk det hele godt igennem til du får en helt cremet kagedej.
 • Fordel kagedejen i muffinsforme, fyld dem ca. 3/4 op. Jeg bruger silikoneforme, men du kan også bruge engangsforme.
 • Bag muffins i ca. 25 minutter til de har hævet flot op og har en smuk mørk gylden farve.
 • De færdige muffins sagtens serveres som de er, men er også lækre med en let syrlig frosting til, fx cashew frosting som jeg har brugt på billedet.

Cashew Frosting

 • Læg cashewnødder i blød i kogende vand i mindst en halv times tid. Blend cashewnødderne med vand, citronsaft, lidt citronskal og vaniljesukker til det er helt cremet. En minihakker, foodprocessor eller kraftig blender vil være oplagt til dette. Resultatet afhænger af din køkkenmaskine.
 • Stil gerne frostingen på køl inden servering, så den er dejlig kold. Server til dine muffins.
Hokkaido Græskar
1 Comment
 1. Har lige bagt, de her muffins, det er 1 gang jeg har brugt kikærtevandet når, jeg har kogt kikærter. Det blev rigtig godt, Alle dine opskrifter er så gode, Har 3 af dine bøger. Bruger dem flere gange om ugen. Vil bare sige tak. Mvh. Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.