Veganske Hveder (uden mælk og æg)

Lækre lune hveder helt uden mælk og æg, men mindst lige så skønne. Perfekte til på fredag, til storebededagsaften (eller resten af året). Oprindeligt spiste man hveder, fordi bagerne ikke måtte arbejde på storebededag, derfor købte man dem om torsdagen og ristede dem fredag. Bager du dem selv helt friske, er det slet ikke nødvendigt at riste dem, men begge dele smager skønt.

hveder

5 from 1 reviews
Veganske Hveder
 
Forberedelsestid
Koge-/bagetid
Tid i alt
 
Af:
Ingredienser
  • 50 g gær
  • ½ tsk salt
  • 1 spsk rørsukker
  • 2 dl lunken plantemælk, f.eks. mandel-, soja eller havremælk
  • 1 dl rapsolie
  • 2 dl sojayoghurt eller yderligere 2 dl plantemælk
  • 1-2 tsk kardemomme
  • ca. 600 g hvedemel
  • 2 spsk ekstra rapsolie til at smøre skålen
  • Evt. lidt loppefrøskaller, en knivspids gurkemeje og vand til pensling
Fremgangsmåde
  1. Rør gær ud med salt, sukker og lunken plantemælk.
  2. Tilsæt rapsolie og sojayoghurt og rør det godt sammen.
  3. Tilsæt kardemomme og hvedemel lidt efter lidt indtil dejen kan æltes med hænderne uden, at klistre. Brug gerne en røremaskine og lad den stå og ælte et par minutter, eller 5-10 minutter, hvis du ælter med hænderne.
  4. Smør en stor ren skål med rapsolie og vend dejen deri. Dæk skålen til med et rent viskestykke og lad den hæve en times tid, et lunt sted.
  5. Slå dejen ned og ælt den godt igennem. Fordel lidt mel i hænderne, hvis nødvendigt. Del nu dejen op i 16 lige store stykker, rul dem til boller og læg bollerne tæt på en bageplade, men ikke helt op af hinanden.
  6. Lad dem hæve tildækket på bagepladen i en halv time.
  7. Pensl evt. hvederne, med loppefrøskaller og en knivspids gurkemeje blandet op med lidt vand.
  8. Bag hvederne ved 200 grader varmluft i ca. 13-15 minutter.
  9. Server hvederne lune, evt. ristede, med hjemmelavet marmelade eller vegansk smør.
Noter
Hvis bollerne skal bruges som fødselsdagsboller kan du vælge, at undlade kardemomme.

 

 

7 Comments
  1. Hvor længe tror du dejen kan stå til hævning? 😀 her tænker jeg lidt om jeg kan røre den sammen om morgenen og så først bage den efter arbejde ?

    1. Hej Camilla
      Det kan du sagtens og vil da kun gøre dem lækre!
      Rigtig god fornøjelse.
      De bedste hilsner
      Johanne

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.