Go Back

Veganske Hveder - Bløde Bamseboller med Kardemomme

Skønne og bløde bamseboller med kardemomme, som er er perfekte at bage til hvedeknopper store bededagsaften. De er også perfekte som bamseboller til fx fødselsdag og kan også laves til chokolade- eller rosinboller, hvis du blander chokoladestykker eller rosiner i dejen.
Forb. tid20 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
Samlet tid1 time 50 minutter
Ret: Bagværk
Køkken: dansk
Forfatter: Johanne Mosgaard

Ingredienser

  • 25 g økologisk gær
  • 1 tsk salt
  • 2 spsk rørsukker
  • 2 tsk kardemomme kan undlades
  • 4 dl lunkent plantedrik fx mandel-, soja-, eller havredrik
  • 1 dl rapsolie + ekstra til at smøre skålen
  • ca. 600 g hvedemel
  • sirup til pensling fx ahornsirup

Sådan gør du

  • Oplæs gær med det lune plantedrik og tilsæt salt, sukker og kardemomme. Tilsæt også rapsolie.

Med røremaskine

  • Tilsæt mel lidt efter lidt i røremaskine, lad maskinen køre ved lave omdrejninger indtil melet et blandet godt sammen med væsken. Lad herefter maskinen køre ved middel-høje omdrejninger et godt stykke tid, gerne op til 10 minutter, indtil dejen er elastisk og skinnende.

Uden røremaskine

  • Hvis du ikke har en røremaskine røres dejen først sammen i en skål med en grydeske. Drys lidt mel på bordet og smør dine hænder med lidt olie, så dejen ikke klistrer for meget til dine hænder. Ælt dejen godt igennem, lige så længe du orker.
  • Smør en skål med lidt olie og hæld dejen i skålen. Dæk med et rent viskestykke og lad dejen hæve et lunt sted i en halv times tid, fx i ovnen med lyset tændt eller på køkkenbordet.
  • Slå dejen ned og form den til runde boller. Del dejen i 12 lige store stykker og form dem til boller. Læg bollerne med 4-5 cm afstand i en stor bradepande beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i ca. 45 minutter til de er hævet til ca. dobbelt størrelse.
  • Pensl bollerne med sirup og bag dem i ca. 15-20 minutter ved 180 grader varmluft.