Go Back

Vegansk Julesovs

Forb. tid5 minutter
Tilb. tid10 minutter
Samlet tid15 minutter
Ret: Grøn jul
Forfatter: Johanne Mosgaard

Ingredienser

  • 1 rødløg
  • 1 fed hvidløg
  • 2 tsk dijonsennep
  • 2 spsk ahornsirup
  • 1 spsk æblecider eddike
  • 1 tsk tørret rosmarin
  • 2 dl grøntsagsfond eller bouillon
  • 2 tsk tomatpure
  • 2 tsk majsstivelse
  • 2,5 dl madlavningsfløde fx havre- eller sojabaseret
  • 1 spsk sojasauce eller tamari
  • Friskkværnet peber
  • olivenolie til stegning

Sådan gør du

  • Hak løg helt fint. Varm en gryde med lidt olie og svits løg til de er gyldne, dette er også med til at give din sauce farve. Hak også hvidløg og tilsæt i gryden, men hvidløg skal ikke brunes, da de kan få en let bitter smag.
  • Tilsæt sennep, sirup æblecidereddike, tørret rosmarin, godt med peber og tomatpure til gryden. Brug et piskeris til at røre godt rundt imens du tilsætter grøntsagsfond. Rør majsstivelse op med en halv deciliter vand, så det bliver opløst, og tilsæt det til gryden.
  • Lad grydens indhold simre lidt og tilsæt madlavningsfløde. Det er nu vigtigt at du ikke koger saucen ved for høj varme, da du risikerer at saucen skiller. Nu skal saucen blendes, så den bliver helt cremet og lækker. Du kan enten bruge en stavblender direkte i gryden eller hælde grydens indhold i en blenderkande og blende den igennem. Hæld grydens indhold tilbage i gryden når den er blendet, hvis du bruger en blender.
  • NU SKAL SOVSEN SMAGES TIL. Dette step er virkelig vigtigt. Du skal finde en god balance mellem sødme, syrlighed og salt. Smag til med ekstra peber, æblecidereddike, sirup og sojasauce. Hvis du ønsker en mørkere sovs, kan du farve med en smule kulør, men hvis du har brunet løget godt, bør farven naturlig være brun.
  • Server saucen til julemad eller resten af året til fx kartofler og vegansk linsesteg.