Go Back
+ servings

Svampesteg med aubergine, kikærter og valnødder

Et bud på svampesteg til vegetaren, veganeren eller dig der bare ønsker noget andet end kød på julebordet. Stegen kan med fordel laves i forvejen, så den får lov til at sætte sig, så den kan skæres i flotte skiver til servering. Kan også bruges som pålæg på rugbrød.
Forb. tid20 min
1 t
Samlet tid1 t 20 min
Ret: Hovedret, Julemad
Køkken: Julemad, Vegansk Jul, Vegetarisk jul
Antal: 6 personer
Forfatter: Johanne Mosgaard

Ingredienser

  • 1 porre
  • 400 g brune champignon
  • 1 aubergine
  • 2 spsk hørfrømel
  • 1 lille bundt persille
  • 240 g kogte kikærter
  • 100 g valnødder
  • 2 spsk tørret basilikum
  • 4 spsk kikærte- eller hvedemel
  • Salt og friskkværnet peber
  • Olivenolie til stegning

Sådan gør du

  • Skær porre i tynde skiver. Varm en stor pande med en smule olie og svits porrer let gyldne. Læg 5-6 svampe til siden og skær resten i grove skiver. Skær også aubergine i små, men grove tern. Hæld de grofthakkede svampe og auberginetern på panden. Steg ingredienserne igennem ved middelhøj varme og rør rundt med jævne mellemrum, så det ikke brænder på.
  • Lav hørfrøæg ved at røre 2 spiskeskefulde hørfrømel op med 6 spiseskefulde lunken vand i en lille skål. Stil skålen til sidde og lade det trække i ca. 5 minutter. Du kan enten lave dit eget hørfrømel ved at knuse hørfrø i en minihakker, kaffekværn eller en kraftig blender. Alternativt kan du købe hørfrømel/knuste hørfrø i helsekostbutikker og enkelte supermarkeder.
  • Hæld de stegte grøntsager fra panden i en foodprocessor sammen med hakket persille og hørfrøæg som har stået i blød. Lad foodprocessoren køre indtil de steget grøntsager er hakket godt igennem. Tilsæt valnødder og de kogte kikærter til foodprocessoren og brug pulsfunktionen indtil valnødder og kikærter er grofthakkede men stadig har konsistens (bid).
  • Tilsæt nu kikærtemel, salt og rigeligt friskkværnet peber. Puls igen et par gange, så farsen bliver blandet godt sammen.
  • Hæld nu farsen i en slip-let brødform smurt med olivenolie. Alternativ kan du bruge et stykke bagepapir, hvis formen ikke er slip-let. Fordel farsen med en dejskraber så overfladen bliver glat.
  • Tænd ovnen til 180 grader varmluft. Bag svampestegen i ca. 50 minutter.
  • Lad stegen hvile lidt før servering, så den får lov til at sætte sig. Den kan med fordel laves et par dage eller dagen i forvejen, så skal stegen blot opvarmes ved 120 grader i ca. 20 minutter inden servering.
  • Skær nu de ekstra svampe, som du lagede til side tidligere, i skiver og steg dem brune på en varm pande med lidt olie.
  • Skær forsigtigt langs kanten af stegen i brødformen. Læg fadet stegen skal serveres på over brødformen og vend forsigtigt formen rundt, så stegen nu ligger på fadet.
  • Server med de stegte svampe. På billedet har jeg også serveret svampestegen med en quinoa-kålsalat, find opskriften her.
  • Server som på det veganske julebord som en steg, eller som pålæg dagene efter.