Koldhævede speltboller med havregryn og mandler
 
Forberedelsestid
Koge-/bagetid
Tid i alt
 
Lækre saftige koldhævede speltboller. Hvis du har en røremaskine, er det oplagt at bruge den, men bollerne kan også sagtens røres sammen i en skål med en grydeske.
Af:
Opskrift til: 9-15 boller
Ingredienser
  • 25 g økologisk gær
  • 1 tsk salt, f.eks. havsalt eller himalaya
  • 6 dl koldt vand
  • 0,5 dl olivenolie
  • 2 spsk æblecidereddike
  • 150 g mandelsplitter eller finthakkede mandler
  • 100 g havregryn
  • 600 g speltmel
Fremgangsmåde
  1. Opløs gær med salt og vand i en skål. Tilsæt olivenolie og æblecidereddike.
  2. Tilsæt mandelsplitter, havregryn og til sidst speltmel lidt efter lidt under omrøring.
  3. Har du en røremaskine er det oplagt at bruge den. Lad den gerne køre i 5-10 minutter, så dejen bliver godt æltet igennem. Hvis du ikke har en røremaskine, er det også fint at røre dejen sammen med en grydeske.
  4. Dæk skålen til med film eller et viskestykke og stil skålen i køleskabet i minimum 6 timer, gerne længere.
  5. Efter hævning: forvarm ovnen til 200 grader varmluft. Dæk en bageplade med bagepapir.
  6. Tag forsigtigt, uden at ødelægge lufthullerne i dejen, dej op med to spiseskeer og læg dem som boller på bagepladen.
  7. Du kan enten lave 9 store boller som bages i ca. 30-35 minutter eller 15 mindre boller som bages ca. 25-30 minutter. Bag bollerne til de er let gyldne og har en hul lyd når du banker på undersiden af bollerne.
  8. Lad bollerne køle helt af på en bagerist når de er bagt færdige. Skærer du dem op med det samme de kommer ud af ovnen, vil de virke klæg. De skal have lov til at køle af for bedste resultat, så får du luftige og saftige boller, der også er lækre at spise et par dage efter de er bagt.
  9. Server bollerne med smørbar eller andet lækkert pålæg. De er også oplagt, at bruge som sandwichbrød.
Recipe by Plantebaserede opskrifter af Johanne Mosgaard at https://www.englerod.dk/2018/03/nemme-speltboller/