Mac'n'cheese - i en sundere udgave
 
Forberedelsestid
Koge-/bagetid
Tid i alt
 
Veggie mac'n'cheese helt uden ost. En plantebaseret udgave af den populære comfort food.
Af:
Opskrift til: 4 personer
Ingredienser
  • 150 g cashewnødder
  • 500 g gulerødder
  • 2 små løg
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1 tsk grøntsagsbouillon pasta eller ½ bouillon terning
  • 4 dl kogevand fra grøntsagerne
  • 2 dl plantemælk, f.eks. havremælk eller ekstra vand
  • 2 tsk dijonsennep
  • 1 tsk chiliflager (kan undlades)
  • 5-6 spsk gærflager (kan undlades)
  • Friskkværnet peber
  • Havsalt
  • Til servering:
  • 500 g fuldkornssuppehorn, linse- eller kikærtepasta
  • 1 broccolihoved, skåret i små buketter og stegt på panden
Fremgangsmåde
  1. Læg cashewnødder i blød en times tid eller to før du begynder madlavningen. Har du ikke fået lagt dem i blød, kan du tilsætte dem de sidste 5 minutter i kogevandet med grøntsagerne, beskrevet i step 2 og 3 i fremgangsmåden.
  2. Skræl gulerødder og skær dem i mindre stykker. Skær løg og hvidløg i grove stykker. Læg grøntsagerne i en gryde og dæk dem med vand. Tilsæt grøntsagsbouillon til vandet.
  3. Bring grydens indhold i kog, skru ned for varmen og lad det småkoge med låg indtil gulerødderne er kogt helt igennem.
  4. Kog imens pasta efter pakkens anvisning.
  5. Si vandet fra de kogte grøntsager over en skål, gem kogevandet.
  6. Hæld grøntsagerne i en blender og tilsæt 4 dl kogevand samt 2 dl plantemælk, alternativt yderligere 2 dl kogevand eller almindeligt vand. Tilsæt også de opblødte cashewnødder (hæld iblødsætningens vandet fra).
  7. Blend godt igennem til det bliver en cremet sauce. Tilsæt sennep, chiliflager, peber og en smule salt. Hvis du har gærflager tilsættes de også nu.
  8. Blend igen.
  9. Saucen er nu færdig og er klar til, at blive vendt med det kogte pasta.
  10. Server den færdige mac'n'cheese med stegte grøntsager, f.eks. broccoli som jeg har gjort.
Noter
Hvis du har ekstra sauce smager den også skønt i f.eks. grøntsagslasagne som et alternativ til ostesauce. Tilsæt blot lidt muskatnød.
Recipe by Plantebaserede opskrifter af Johanne Mosgaard at https://www.englerod.dk/2017/11/macncheese-i-en-sundere-og-groennere-udgave/