Cremet grøntsagsovs med mange formål
 
Forberedelsestid
Koge-/bagetid
Tid i alt
 
Vegansk ostesovs, lavet på grøntsager. Et sundere alternativ til ostesovs.
Af:
Opskrift til: tilbehør 4 personer
Ingredienser
  • 100 g cashewnødder
  • 350 g kartofler
  • 150 g gulerødder
  • 1 stort løg
  • ca. 1 dl plantemælk eller soja madlavningsfløde
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk æbleeddikecider
  • 1 tsk dijonsennep
  • ca. 1 dl gærflager (kan undlades)
  • 2 tsk løgpulver
  • Havsalt
Fremgangsmåde
  1. Stil cashewnødder i blød, gerne 3-4 timer for det mest cremede resultat.
  2. Skær kartofler, gulerødder og løg i små stykker (hvis du bruger økologiske kartofler og gulerødder, er det ikke nødvendigt at skrælle dem).
  3. Kog dem helt møre i letsaltet vand.
  4. Blend de kogte grøntsager grundigt i en blender sammen med cashewnødder og plantemælk, juster mængden så du får den ønskede konsistens.
  5. Tilsæt hvidløg, æbleeddikecider, sennep, gærflager og blend det hele grundigt.
  6. Til sidst smages dippen til med ekstra gærflager, løgpulver og havsalt.
  7. Vær opmærksom på at dippen vil stivne når den bliver kold, hvis du tilsætter lidt mere væske eller hvis varmer den op igen vil den blive mere flydende. Den smager også af mere dagen efter når alle ingredienserne har fået lov til at stå at trække. Derfor foretrækker jeg at lave den dagen før, hvis jeg skal bruge den som dip.
  8. Sovsen kan bruges som dip til grøntsager eller chips, som dressing wraps, på salater, på pizza, i mexicansk mad eller som tidligere nævnt i mac'n'cheese. Smager godt både varm og kold.
Recipe by Plantebaserede opskrifter af Johanne Mosgaard at https://www.englerod.dk/2015/10/vegansk-ostesovs-ostedip/