Glutenfri småkager

Sprøde glutenfri småkager. Kan laves både som ingefær småkager eller som helt almindelige brunkager, vælg blot krydderier efter nedenstående. Da min bonusmor for nylig fandt ud af at hun ikke tåler gluten, fik jeg øjnene op for, hvor svært det kan være at leve glutenfrit. Derfor har jeg her på siden lavet en hel kategori der hedder ‘Glutenfri‘ og siden har jeg eksperimenteret i det glutenfri køkken.

Udover at være glutenfri er de også fri for raffineret sukker og uden palmeolie (som er skyld i fældning af regnskov).

gingercookies

Opskrift til 2 bageplader med småkager

50 gram kokossmør* eller kokosolie

100 gram kokossukker

2 spsk. agavesirup

100 gram mandler

2 spsk. chiafrø eller hørfrø

1 dl vand

1/2 tsk. potaske (opløses med lidt vand)

1/2 tsk. bagepulver

Krydderier, vælg mellem: 

Ingefær småkager: 2 tsk. ingefær + 1 tsk. kanel

Brunkager: 1/2 tsk. stødt ingefær + 1/2 tsk. nelliker + 1 tsk. kardemomme + 2 tsk. kanel

Ca. 100 gram boghvedemel, rismel eller hirsemel

*Kokossmør, også kaldet creamed coconut, som er sammenpresset kokosnød. Kan købes i velassorterede supermarkeder eller i helsebutikker. Er perfekt til at erstatte smør eller olie i småkager og andre kager. 

Kokossmør eller kokosolie smeltes i en gryde med kokossukker og agavesirup. Imens hakkes mandlerne fint i en foodprocessor eller i en minihakker.

Chiafrø stilles i vand i en skål i 5-10 minutter, hvorefter det i en skål blandes sammen med indholdet fra gryden og de finthakkede mandler. Potaske opløses med et par teskeer vand, og tilsættes i skålen sammen med bagepulver. Vælg nu om du vil lave ingefær småkager eller brunkager, tilsæt krydderier efter beskrevet ovenfor.

Til sidst tilsættes boghvedemel lidt efter lidt, indtil dejen kan æltes med fingrene. Gem gerne lidt mel til senere brug.

Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet. Ønsker du at lave figurer, kan du nøjes med 15 minutter, vil du lave brunkager skal de gerne formes som en tyk pølse og ligge på køl i mindst 30 minutter.

Vil du lave figurer drysses bordet med lidt mel, eller dejen lægges på bagepapir. Rul med en kagerulle og skær figurerne ud. Vil du lave brunkager, skæres dejen i skiver.

Kagerne lægges på en stykke bagepapir på en bageplade, drys evt. med finthakkede pistacienødder.  Bag dem ved 200 grader almindelig ovn (over og undervarme), i 6-7 minutter.

Lad dem køle af på bagepladen, de bliver sprøde når de er kolde.

1 Comment
 1. Hej Johanne

  takker for opskriften (super til mig som er veganer & diabetiker 😉 )
  Dén skal bestemt prøve en af dagene 😛
  Knuser du hørfrø/chiafrøene 8 tænker du bruger det i opskriften i stedet for æg?)

  På forhånd tak
  helle

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.