Veganske stenalder snacks

Palæo er ikke nødvendigvis lig med masser af kød. Der findes rent faktisk en håndfuld veganske palæo kogebøger (amerikanske) på markedet. Selvom jeg ikke selv kunne drømme om at droppe bælgfrugter og kornprodukter kan jeg godt blive inspireret af nogle af retterne, og tanken om at spise rene råvarer og mælkefrit (som jeg i forvejen gør).

For nogle år tilbage kunne den danske arkæolog og botaniker Sabine Karg bevise at stenalderjægerne rent faktisk spiste kulhydrater – en del flere end, hvad moderne palæo mennesker indtager. Min kæreste prøvede palæo i en periode før han mødte mig, og som han selv beskrev havde han ingen energi på en kulhydratfattig kost. Modsat den plantebaserede kost, hvor han får en masse grøntsager, gode kulhydrater og vegetabilske proteinkilder, præsterer han meget bedre i sportslige sammenhænge og til daglig. Så vi kan lade os inspirere af de gode ting fra palæo; de rene råvarer, ingen sukker og ingen mælkeprodukter. Disse snackkugler er perfekt energi om formiddagen eller eftermiddagen, hvor man lige har brug for lidt ekstra energi.

snackkugler

Denne opskrifter giver en bageplade stenalder kugler

100 gram hørfrø

100 gram sesamfrø

100 gram solsikkekerner

50 gram græskarkerner

25 gram chiafrø

75 gram tørrede tranebær*

50 gram kakaonibs**

2 spsk. fiber HUSK

4 dl vand

1 spsk. flydende koldtpresset kokosolie (kan undlades)

*Kan erstattes af rosiner

**Kan erstattes af mandler

Hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner, chiafrø, tranebær og kakaonibs blendes ganske kort i en foodprocessor, så nogle af kernerne bliver kværnet.

Alle de let blendede ingredienser hældes i en stor skål og i en lille skål for sig blandes fiber HUSK med vand så det bliver en tyk masse. Den tykke masse blandes godt sammen med kernerne, tilsæt kokosolie og brug gerne hænderne til at ælte det hele godt sammen.

Form små kugler af “dejen”, sørg for at rulle dem godt, så “dejen” hænger sammen. Læg kuglerne på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 160 grader varmluft i ca. 30-40 minutter.

Lad dem køle helt af (vigtigt!) inden servering. Brug dem som snacks og server dem evt. sammen med peanutbutter eller hjemmelavet sukkerfri marmelade

Tip: Kan også bruges til stenalderbrød (60 minutter i ovnen) eller muffins (45 minutter i ovnen).

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.