Banankage med rå chokolade og peanutbutter

Lørdag eftermiddag stod jeg med 6 meget modne bananer i køkkenet. Det gav mig idéen til denne kage, og et par timer senere stod den klar. Det er en kage af der kræver en enkelt specielingrediens: agar agar. Udover at være smuk er kagen også glutenfri, mælkefri og fri for raffineret sukker – dette betyder dog ikke at den er kaloriefri 😉

banankage1

Hvad er agar agar?

Agar agar er en vegetabilsk erstatning for gelatine. Det er fremstillet af udtræk fra alger og kan bruges i alt, hvor man normalt ville bruge gelatine eller husblas. Agar agar kan købes i de fleste helseforretninger, net-helsebutikker eller på amazon.

En stor kage - ca. 10 personer

Bunden

2 spsk. chiafrø- eller hørfrø

2 dl vand

100 gram nødder (f.eks. 50 gram mandler og 50 gram hasselnødder)

150 gram dadler

100 gram havregryn*

*brug glutenfrie havregryn, hvis du ikke tåler gluten.

Chiafrø stilles i vand i 5 minutter imens nødder og dadler køres igennem en foodprocessor. Tilsæt havregryn og til sidst de opblødte chiafrø og blend det hele godt sammen.

Fordel dejen i en springform – brug gerne en slip-let springform eller smør den evt. med lidt kokosolie i bunden.

Bunden bages i ca. 15 minutter ved 200 grader varmluft.

Lad den køle lidt af inden fyld lægges på.

Fyld

6 modne bananer

2 dåser kokosmælk

3-4 spsk. ahorn- eller agavesirup

1 vaniljestang

2 spsk. rå kakaopulver *

2 spsk. peanutbutter

6 tsk. agar agar pulver

70 gram rå mørk chokolade (eller mindst 70 % alm. mørk chokolade)

1 håndfuld hakkede mandler

Rå kakao er uraffineret ren kakao som ikke indeholder sukker. Kan købes i de fleste helsekostbutikker eller på helsewebshops. Du kan også bruge almindelig sukkerfri kakao fra supermarkederne, men jeg vil dog altid anbefale at man vælger en økologisk variant, hvor der er taget hensyn til naturen og menneskerne bag produktionen af kakaobønnerne. 

Bananer, pilles og blendes godt sammen med de to dåser kokosmælk i en blender. Sirup og vanilje tilsættes.

Del nu din blendede del op i tre lige store dele – hæld den 1. del i en gryde sammen med 2 tsk. agar agar. Giv det et hurtigt opkog under konstant omrøring, kun lige så det bobler og hæld det derefter i springformen over din bagte bund. Stil første del af kagen på køl, så den sætter sig – lad det stå på køl i ca. 20 minutter før næste lag hældes over.

Imens blendes 2. del sammen med 2 spsk. rå kakaopulver og 2 tsk agar agar pulver. Dette hældes også i en gryde og koges hurtigt op under omrøring – kun lige til der kommer bobler. Tag det af varmen og hæld det over første lag i springformen og stil det igen på køl – 20 minutter mere før sidste lag hældes over.

3. lag blendes sammen med 2 spsk. peanutbutter og 2 tsk. agar agar. Dette koges også hurtigt op under omrøring og hældes i springformen over de to andre lag. Stil nu din kage på køl igen, gerne en hel time, så den får lov til at sætte sig.

Når kagen har fået lov til at køle helt af smeltes den mørke rå chokolade. Jeg bruger min chokoladesmelter (som jeg også bruger i juletiden) der smelter chokoladen ved lav varme, men et helt almindeligt vandbad kan også klare det. Pas dog på at temperaturen ikke bliver for høj, da det vil ødelægge chokoladen og den vil stivne.

Tag nu din kage ud af køleskabet og tag kanten af springformen. Hæld den smeltede chokolade i en sprøjtepose, klip et lille hul i enden og pynt din kage med den flydende chokolade.

Top kagen af med at hakke en håndfuld mandler groft og drys dem udover den smeltede chokolade.

Stil din kage på køl igen og lad den køle helt af, så chokoladen også er stivnet inden servering. Det er aller bedst hvis den kan få lov til at stå natten over i køleskabet, så er du sikker på at den har sat sig helt i alle lag.

Server din kage med frisk frugt.

11949375_10153060788372256_4405117881046568556_n 11954696_10153061721117256_2988688076539532875_n

 

No Comments Yet
 1. Er gået igang med at prøve denne fødselsdagskage til min datter. Jeg lavede den lidt større mængdemæssigt, da jeg har en springform på 28cm, og har så tilføjet et ekstra lag med jordbær.. glæder mig til resultatet i morgen. Hvordan kan det være at din masse er så hvid? Min blev mere grålig. Jeg synes sirup og agar agar gav en grålig farve til massen..

  1. Hej Maria
   Uh, det lyder lækkert 🙂
   Jeg tænker det er forskellen på siruppen, agave sirup fås både i lys og mørk, så hvis du bruger en mørk, bliver den automatisk lidt mørkere. Jeg synes ikke agar agar farver..
   Håber du er ligeså vild den, som mine smagstestere herhjemme har været 🙂
   Mvh Johanne

 2. Hvor stor springform har du brugt? Kagen ser ûberlækker ud. Tænker jeg vil prøve med husk istedet for chia- eller hørfrø

  1. Jeg bruger en Mette Blomsterberg springform på 24 cm så vidt jeg husker. Større kan også fint bruges. Du kan fint bruge HUSK i stedet for chia- eller hørfrø. God fornøjelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.