Farmors originale opskrift på vaniljekranse – bare vegansk. Jeg er opvokset med farmors vaniljekranse, hun har bagt dem til min familie siden jeg var lille. Farmor har originalt brugt en kødhakker til at lave kransene, men de færreste veganere ejer sådan en og farmor har den heller ikke længere. Derfor lavede vi dem i hånden, det var også nemt og resultatet blev stadig rigtig fint – det vigtigste er jo smagen. Man kan også alternativt bruge en sprøjtepose
5-6 bageplader med vaniljekranse (nok til hele familien og lidt ekstra)
500 g hvedemel
1 knivspids hjortetaksalt
250 g sukker
4 tsk vaniljesukker
125 g finthakkede og smuttede mandler
375 g vegansk smør (F.eks. Nutana eller FRI)
2 spsk loppefrøskaller eller 2 tsk fiber HUSK
1 dl vand
Evt. en sjat mandelmælk
Bland hvedemel, hjortetaksalt, sukker, vaniljesukker, finthakkede mandler og vegansk smør. Ælt det hele godt sammen med fingrene eller en røremaskine. Bland loppefrøskaller/fiber HUSK med 1 dl. vand i en lille skål og rør det godt rundt, lad det stå og trække et par minutter.
Tilsæt det til resten af dejen. Dejen skal gerne være fast, er den for tør kan man evt. tilsætte en smule mandelmælk, men det burde ikke være nødvendigt. Læg gerne dejen på køl i en times tid eller mere – en kold dej er nemmere at arbejde med. Forvarm ovnen til ca. 180 grader.
Del dejen op i mindre stykker og rul det ud til tynde pølser. Form til runde ringe og bag i ovnen i 10-12 minutter. Lad dem køle af i 2-3 timer og opbevar dem derefter ved stuetemperatur, evt. i en kagedåse, de kan sagtens holde sig hele december.
Skriv et svar